Some image

Orsakullan undrar. 5 oktober. Internationella dagen för lärare, berätta om en lärare.

 


Berättelse om en lärare… det finns så många jag skulle kunna ta upp när frågan dök upp. Började förbereda mig på den jag hade i teknik (han formade mig in på den tekniska biten som följt mig i mitt liv) dessutom fritidsfiske som tillval… nu ändrar jag mig till min engelska lärare som ringde i fredags…

Eller historien måste börja från början…

Jag satt och bläddrade i fruns fotoalbum för över året sedan, min svärfar är på många kort, han var en stor fotbollsspelare i ett lag som hette på den tiden Wifsta-Östrand. Dessa två orter ligger i Timrå. Han var back… vet att han var med i Norrlandslandslaget i några år också, tror de vann DM minst tre gånger… jag scannade i alla fall bilder och lade ut på en sida jag är med på ansiktsboken. Jag hade inte riktigt koll på alla medspelare i laget. Några namn kände jag igen såklart.

Men nu kommer det roliga, jag hade lagt upp en bild, men jag ville starta en tråd om några kunde namnen på lagbilden. Jag fick det ena och det andra osv… men inte alla… då ringer telefonen på kvällen -Hej det är X (som jag inte pratat med sedan 1975) du söker namnen på bilden? Han räknar upp dem alla, även vilka lag de tillhörde. men hur kan du veta allt detta undrade jag? Jag bodde 100 meter från fotbollsplanen och var där i stort jämt. Dessutom stod dom alltid likadant på alla fotbolls lagbilder fortsatte han… nu fanns namnen såklart inskrivet i albumet, men jag ville locka fram en tråd liksom. Och vet ni vad? Han hade alla rätt. Jag tror det var laget från året 1944. Vi fortsatte och pratade om det mesta, det visade sig att min far och han var födda samma år, 1930 och bott i samma hus. Samtalet fortsatte, jag  tog upp att jag bott i samma hyreshus som hans far 1972, jag påpekade att han var fiolbyggare, jodå sa X och berättad hur många fioler han byggt, jag tror det var 34 st. Fadern hade i sitt förråd en bänk och tvingar minns jag ihåg, spelade själv då några år… 

Han berättade då att han haft mig i engelska.

                               Nu pratar vi alltså om år 1973-75, och kunde dessutom rabbla upp mina syskons namn. 

Nu visade det sig att det fanns en bild som min farfar tagit på ett gäng pojkar och flickor där både min far och min faster och X är med. Jag som har farfars kamera kvar utbrast jag. Din far var också en god fotbollsspelare i juniorklassen berättade han… han var målvakt i Fagervik. Så för en vecka sedan ringde jag upp honom och undrade just om den bilden min farfar hade fotat. I fredags ringde han tillbaka och sa: Nu har jag bilden du kan få komma och låna albumet. Vi tog också upp ishockeyn, Bert-Ola Norlanders tröja skulle hissas i taket på lördagen (1/10) i vår ishockeyhall fler matchen mot Färjestad. Han berättade vidare att Lill Strimma (Lennart Svedberg) och Eje Lindström bott i samma länga av hus som X och min far bodde i som liten… Alla dessa tre spelare har några OS guld och VM på sin meritlista i medaljer och alla var födda i Timrå.

Tack vare att min engelska lärare i grundskolan har denna bild ploppat upp 88 år senare. X startade redan på dag ett med engelska vill jag påpeka, så här gällde att hänga med från start (han log när jag berättade det) Han var hård men rättvis.

Bilden nedan måste vara tagen kring 1934 typ. Min faster sitter i slänten framför huset som nr 2 från vänster, X sitter som nr 3 och min far som näst längst ut. Vilken trevligt samtal jag fick när jag hämtade albumet. Det kom fram så mycket historia om vår släkt.

Fotografen här är min farfar Osborne Blomqvist. 

Givetvis har jag kameran i min ägo. 

 

Det är Orsakullan som undrar i sin Bloggutmaning oktober.

Ett svar till “Orsakullan undrar. 5 oktober. Internationella dagen för lärare, berätta om en lärare.”

  1. Du har alltid så otroligt fina historier att berätta till Orsakullans teman. Man dras liksom med i händelserna. Så kul att läsa. Å självklart är lådkameran din nu:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *