Some image

Orsakullans utmaning 5. När en främling bad mig om…

Jag stod i en kö på ett hamburger hak för x antal år sedan en kväll, en person kommer springandes emot mig och skriker rätt upphetsat till mig: Jag måste få komma förbi och få en hink vatten till min bil som brinner!!! Jag vänder mig om och ser eldslågor slå ut under bilen han beskriver. Springer genast till min bil där jag har en brandsläckare monterat i bakluckan, tar den och rusar mot bilen där jag ser eldslågor slå ut under motorn, öppnar huven försiktigt och ser hur det pumpar hydraulolja finstråligt ut från växellådan i ett rör, strålen gick mot avgasröret uppfattar jag det som, jag trycker tre pys från min brandsläckare. Jag står kvar och bevakar noga då kommer killen med vattenhinken i värsta hugg och frågar: Vart brinner det? Lugnt sa jag och håller upp min brandsläckare. Han blev så otroligt glad och berömmer och tackar mig. Berättar att bilen endast gått 5 mil, hade hämtat ut den dagen före. Han tar i glädjen upp sin plånbok och ska betala mig. Jag sa jag inte skulle ha något (dumt nog) För jag fick köpa en ny brandsläckare. Jag var bara glad att hindrat en brand. Jag rekommenderade att ringa en bärgare och inte starta den igen förens felet var åtgärdat.

Bild från en av mina brandsläckare 6 kg i hallen i mitt hem. Det finns en till i en andra hall på 12 kg och en likadan i mitt pannrum, jo det finns en i garaget också såklart. I båtarna är det en självklarhet givetvis.

Det är rätt bra att kunna hantera en släckare också. Nu var jag flygplatsbrandman genom min värnplikt i 49 veckor, och fortsatt i civilförsvaret och industribrandkåren fram tills år 2008. På så kallade heta arbeten man har får man också repetera en sådan enkel sak som en brandsläckare.

Till Orsakullans Bloggutmaning Augusti

8 svar till “Orsakullans utmaning 5. När en främling bad mig om…”

 1. Underbar läsning! Jag har också släckare i båda bilarna. Släckare på varje våningsplan och en liten rackare på köksbänken. Men jag har aldrig testat att släcka med någon. Men jag vet att man ska puffa lite som du gjorde.
  Sist en främling bad om hjälp var på sjukhuseparkeringen, om jag visste hur man betalade parkeringen. Ha en bra fredag och trevlig helg!

  • Tack LillaSyster! Vad du är utrustad, impad 🙂 Det här med parkering kan vara svårt om man inte är van, bra gjort där!

 2. Älskar det inlägget! Så skönt att kunna hjälpa personen med den brinnande bilen och troligen kunnat förhindra en explosion och spridning av branden.
  Det känns tryggt att ha en Åke i närheten:-)

  PS. Vi har en brandfilt och en brandsläckare i lägenheten. Personligen har jag inte den blekaste hur man använder släckaren… DS.

  • Tacka BP! Ja man vet inte hur det kunnat slutat. Nu vart det ett lyckligt slut. Brandfilt och en släckare är ett bra redskap. Du får väl kolla lite på YouTube.

 3. Här där åskan har slagit ner ett antal gånger måste man ha en brandsläckare eller rättare sagt flera stycken och det har jag. Idag ska det visst bli oväder och Sonen är på väg till Skåne och som vanligt oroar jag mig när jag har någon av de mina ute på vägarna åtminstone när dom ska långt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *