Some image

Osborne Blomqvist bland konst, akvareller och skissblock #1

Min farfar lyssnade till namnet Osborne och föddes 1903, dog en kväll 1963 när han fernissade golvet inför jul på övervåningen där vi bodde i farmor & farfars stora familjehus.

Jag mins hur det hördes steg i trappen ovanför min säng en natt… ambulanspersonal osv förklarade mor dagen därpå för en liten pojke och att farfar inte fans något mer. Jag har starka minnen av att han målade/tecknade på allt. Då menar jag allt som tallrikar, krus, skålar och naturligtvis på duk som papper och masonit. Åkte runt i Svedala och samlade på sig inspiration. Jag har flera av hans verk som är målade på bägge sidor. Kommer häller ratt glömma hur man kunde rita med naglar, där jag fick stå på en stol framför hans staffli. Jag har på film hur hans överväldiga kärlek flödade.  

Har nu försökt samlat på mig lite fakta om honom och ska visa upp. Naturligtvis har jag delvis börjat för sent i livet… men har minnen från både min farmor och faster som berättat om honom. Just nu har jag snöat in på hans skissblock.

Vi tar oss till 1928 den 28 maj. Jag kan inte tyda detta riktigt som finns bakpå följande tavla.

Och denna lapp sitter i samma ficka. Däremot visste jag att detta är en förlovningspresent till min farmor som levde mellan 1905-2000. Min fasters ord om det hela.

Här målar nu min farfar tavlan bland flera av andra verk, hur detta kort är taget har jag ingen aning om mer än att det hänger bakpå. Jag vet att farfar gick konstkurser osv. Kortet är på en sådan där hård papp rätt så tjock. Ser ut som en plåt som är 6,5 cm x 10.5 cm, jag tror dom kallas plåtar förresten.  Ni ser penslarna han använder och den vita rocken. Jag får en känsla att det är i en ateljé och kanske tillsammans med hans bror Nils. Jag kommer att återkomma till dessa bröder. Kvinnan som ror i båten är en Zorn kopia, mer vet jag inte mer än att farfar år 35 år, dvs år 1928. Jag har hittat en kopia från en B Sundin som är till salu, men det är ju inte Farfar. Har dessutom studerat flera kopior av denna målning men ingen har avbildat träden likadant. 

Här sitter lilla Åke i min farmor Elins knä med farfar i soffan för familjefotografering året 1960. Min far Roland är fotograf. Det finns en hel hög med bilder i mitt album från detta arrangemang. Observera nu tavlan till högerc med Bellman. Om detta är en Zorn med vet jag inte. 

95 år senare hänger nu tavlan på en annan vägg. Vad jag vet eller om ni ser själv är den om ramad med passepartout och glas, dock på okänt årtal. Däremot är den  mycket svårt att fota av för rätt upplevelse för ögats fröjd. Nu vet jag att farfar alltid satte signatur som O.Blomqist -28 som ett exempel, men man kanske inte gör det på kopior om den inte sitter under passepartout.

4 svar till “Osborne Blomqvist bland konst, akvareller och skissblock #1”

 1. Hur som helst så minns Du ju Din farfar och hans målningar, spännande arkiv att bläddra i. Sedan om det är kopior eller äkta vara spelar inte så stor roll (annat än möjligen ekonomiskt).
  Att ha bilder och minnen av släkt som vandrat vidare är en ynnest.

 2. Vilken duktig konstnär han var din farfar Osborne.
  Om du vill veta mera om honom och hans verk kan du ju anmäla hans tavlor till antikrundan. Experterna där kan förvånansvärt mycket om antikviteter av olika slag.
  Texten som du inte riktigt kunde tyda läser jag som:
  ”Svärmeri av Professor A. Kronberg.
  Copy av Osborne den 18/5 1928”
  Kul att forska lite om din farfar. Han var ju himla duktig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *