Some image

Så här en farsdag…

Min kära Far lämnade jordelivet alldeles för tidigt… jag hade precis fyllt 30 och mitt barn var året gammal, dessförinnan hade han varit sjuk i 10 år…

Min far satte en kamera i min hand innan jag fyllt 6 år ens. (kameran finns kvar liksom de första bilderna jag plåtade) Far lärde mig dessutom filma, några gånger fick jag följa med på filmuppdrag. Allt klipp nu som då är inte lika kul.
Han gjorde reklamskyltar som jag fick delta i/med, han var en duktig ungdomsmålvakt  i det kända Fagerviks GF, så mycket tidigt fick jag fotbollsmålvaktshandskar, lika så hockeymålvaktutrustning kompletterade han mig med redan vid åtta års ålder. Jag slängde faktiskt min svarta slitna plockhandske bara för något år sedan…

Fiske och båtliv kom tidigt in, min kära mor vid kameran.

Att skapa med mina händer lärde han mig också naturligtvis. Här kommer ett bildbevis hur man täljer barkbåtar, jag måste vara kring året gammal.

Här var jag 6 år gammal och var med när far byggde vårt nya hus. Bilden till vänster jobbar jag på gjutformen. OBS lägg märke till kniven jag bar! Jag fick den av min farfar. Jag fick lära mig vad en kniv skulle användas till. Fiske, barkbåtar och tälja. Skar man sig vart det plåster… Snickarpenna fick jag av min morfar som var utomordentlig duktig på att snickra och såga stockar, har hört många hus han byggde här på ö:n. Morfar jobbade dessutom på sågverken som fanns här i distriktet.

Min far var alltid ledig mitt över dagen, ofta vart det en fisketur (jag var då 12 år gammal)

Min far året 1971 alltså 41 år gammal. Jag har plåtat bilden såklart.

För några år sedan hade jag möjlighet att bjuda hit min fars bäste kamrat från ungdomstiden, de lekte visst med Märklintåg medans jag låg på en filt 🙂 Vi har alltid haft en god relation. Det bästa med den middagen var till kaffet efteråt, där Stor Åke sa: Roland skulle vare stolt över dig allt du byggt. Jag var med till några ställen där far snickrade eller hade ritat hus.

Ibland hade jag velat haft han att rådfråga med… 

För några dagar sedan skulle han ha blivit 90 år. Idag kommer jag att tända ett ljus.

5 svar till “Så här en farsdag…”

 1. Vilka härliga minnen av din pappa. Tycker det är så fint när en son eller en dotter går i sin pappas/mammas fotspår. Som du gjorde med fotografering till exempel. Har alltid sagt att man faktiskt formas av uppväxten, och det stämmer nog.

 2. Vilka fina minnen du tar upp med din far!
  Min pappa skulle ha fyllt 121 nu i augusti, han var född 1899 och en allkonstnär och handyman i allt. Kunde alla historier om folk på bögda, varför spelade jag inte in honom på band???
  Fint, njut av dina minnan <3

 3. Så fint du skriver om den pappa. Då är det honom vi har att tacka för alla fina foton du visar här.
  Ha en fin fortsättning på söndagen!
  Kram, Ingrid

 4. Vilka vackra varma minnen du har av din far. Han hann trots att han dog för tidigt ändå ge dig massor av nyttiga erfarenheter och färdigheter. Och fotona är hjärtknipande. Du får gömma dem i ditt hjärta.
  Jag miste min far när han var 65 år, det var sorgligt men han var aldrig särskilt närvarande i mitt liv, min mor och han skildes när jag bara var ett år. Sen var det bara sporadiska träffar vid födelsedagar o så , jag lärde aldrig känna honom. Däremot lärde jag känna hans yngre barn som alltså är mina halvsyskon, det är jag tacksam över som ensambarn.

  Svar: Jo han finns alltid i mitt hjärta fastän jag bara var 21 år då han blev sjuk.

 5. Lyckost dig som haft en far som lärt dig saker och gett dig goda och fina minnen 🙂
  P.S. härliga foton

  Svar: Jo fotona vart jag riktigt mer än nöjd med när jag startade resan. Ja du har berättat så mycket om din far, jag är verkligen ledsen för din skull. Min far vart sjuk när jag gjorde lumpen, var 21 år när jag var klar(1980) Minns jag skjutsade han och mor till Umeå en vecka därefter till Uppsala en vecka… Sedan kom det tråkiga beskedet… Han blev 61 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *