Some image

Så här i höstskrud.

Jodå det finns på film också denna vackra dag, tillstånd från Lantmäteriet innan man får sprida bilder i luften, därefter ska filmerna redigeras, man filmar och fotar på liksom… allt vill jag se på en skärm först. 

Jag vände direkt hemma denna vackra dag, tog den färdig laddade ryggsäcken med min DJI Phantom 4, åkte naturligtvis tillbaka. Tyvärr glömmer jag mössa och handskar i stressen… det vart kallt för fingrar och öron vill jag lova. Men vad gör man inte för fotokonsten… Farsan hade aldrig kunnat förutse att jag skulle flyga över deras bröllops kyrka med en kamera 64 år senare när han gick med mor i hand ut ur den gamla kyrkan som nygift. 

3 svar till “Så här i höstskrud.”

  1. Så du ”flyger” och fotar oxå. Snyggt jobbat.

    Svar: Tack Steve. Men vad trevligt att få ett svar från dig. Jo jag har flygigt i ca två år nu, har liksom fått ordning på tekniken också.

  2. Stort tack för den fina flygturen runt Alnö och kyrkorna. Ja, drönarna har ju öppnat en helt ny värld, eller hur!?
    Visste inte att man fick gå till Lantmäteriet för tillstånd om man filmar med drönare. Kollar dom alla filmer som lämnas in? I så fall får dom nog anställa massvis med nytt folk. Tar dom betalt?

    Svar: Tack och varsågod BP! Världen har blivit lite högre och bredare så att säga. Det material man ska sprida behövs det godkännande på. Om det finns tex typ militära anläggningar som inte får spridas, dessutom får man inte flyga närmare än 5 km från flygplats och en bit utanför Max 50 meter högt som här på ön, det finns kartor på en app som jag har inlagt på telefonen hur jag får flyga i Sverige även över fängelser är det flygförbud och vissa natur parker eller naturreservat. De sitter och kollar igenom allt och sedan ska koordinater ligga med för identifiering. Man beskriver syftet osv. Det finns ett helt regelvärk man ska följa. Ponera att jag sänt in ca 10 gånger (både film och foton) så har det tagit mellan 3-5 dagar att få ett svar. I bilderna som man tar med drönare följer koordinater med, dessutom kan dom tyda i filmen hur man flygigt. Jag ser tex i drönarens monitor hur jag flygigt på e karta. Man kan gå in efteråt och se också. Det finns även att man kan programmera en flygning. Det här är avancerade prylar som flyger/identifierar sig via satelliter. Man har hela tiden koll på hur många satelliter man har kontakt med. Får man inte in x antal kan man inte flyga riktigt. De betyder också att en del zoner kan vara spärrade. Det kostar ingen ännu att ansöka om spridningstillstånd. Man får ju ett nummer när man skickar in… såg tex att dom behandlade (eget tydande) 140 st ärenden på de sista två jag skickade in mellan den 20-21 nov. Det avtar väl lite så här mot höstkanten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *