Some image

Så här inför tredje advent.

Står julstämningen redo på Nacka.

Min favorit bland julpyntet. En dröm som gick i uppfyllelse redan förre året när jag och barnet klädde den vackra släden med några ljusslingor.

Julgranen står så grann inne i matsalen i år.

Ungefär samma beklädnader.

Med lite speglingar mot altanen ser man massa ljuspunkter. 

Utsikt från gäststugan i gryning in mot gården.

Inför varje år satsar jag på en ny slags belysning till samlingen. Jag väntade in en trevlig sak på Rusta, men den tog slut, nu hittade jag min nyaste ljuspunkt, en porslinstomte och en till sak på en second hand butik för 10 spänn i veckan, fick bara byta kontakt. Jag vart riktigt nöjd med ljuset efter andra lampan jag provade fram till.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

 

5 svar till “Så här inför tredje advent.”

 1. Trevlig helg och 3:e advent till dig med:-)
  Härliga bilder. Är alltid så avis på dig att du får till så fantastiskt fina bilder i mörkret. Ja, gissar att det beror på kameran – hahaha:-)

  Släden är magnifik! Och ”ljusbollarna” likaså. Så vackra de är, och de skulle jag till och med tänka mig att ha här hemma som belysning.

  Ljusstaken gillar jag skarpt. Inte för att den var billig, utan för att den är annorlunda med bara fem ljus. MVG där och vilket kap:-)

  • Tack BP! Bilder i mörker: Dom två sista är tagen med min iPhone, men tiden är inväntat där jag fått utnyttjat ljuset som effekt. Dom övriga är tagna med stativet till min systemkamera, släden är med ett teleobjektiv. De andra är med ett 50 mm objektiv. Bländare 22 på samtliga bilder för att få så långt skärpedjup dvs utnyttja hela effekten. Stativ är ett måste när det blir uppemot 10 sekunders exponering. Kameran ställer man i manuellt läge (ett måste vid denna typ av fotografering) Man får laborera lite för att få den optimala bilden tills man är nöjd. Släden tog jag dock på första försöket, jag tänkte mig för lite bara och rattade in tid och bländare. Granen, stjärnan och släden bilden vart det tre st försök innan jag vart nöjd (för här förstör glaset liksom) stjärnan är lite bortklippt för den blev för stark och jag ville inte redigera bilden efteråt så den vart mörkare liksom. Adventljustaken med bollarna vart det tre försök med (ja olika exponeringstiden innan jag hittade den maximala effekten i mina blå) Den är jag faktiskt inte pappa till (min livskamrats val) Jag har alltid varit intresserad av mörkerbilder. Och jag har bla en kamera jag använder då som går att ställa in manuellt. Dessutom gäller det rätt val av objektiv också samt när man jobbar på långa tider är stativ ett måste. Denna systemkamera använder jag mycket sällan i automatiskt läge. Ibland kan det endast vara för att testa. Men det är jag som bestämmer över kameran, med lite val av iso, bländare och tid kan det bli riktigt bra om man har tur 🙂 Får inte glömma att berätta att skärpan provade jag lite olika för att nå så bra djup också. Dvs jag vill sätta skärpan på mitt val. Jag hade dock kunnat sänka iso:t kanske för att utnyttja längre tid typ någon sekund och fått ett längre skärpedjup. Jag tänkte ett tag att använda ett objektiv lägre för att kompensera det. Men jag har knappt använt detta 50 mm objektiv så jag ville kolla vad det gav för resultat också.

 2. Fina bilder med fantastisk julkänsla!
  Nu har jag läst ditt långa svar till BP … och du är en duktig fotograf!
  Ha en fin tredje adventshelg!

  • Tack så mycket Anki! Tredje advent helgen skall tas med njutning. Julen betyder mycket för mig. Flera minnesbilder sedan barnsben från min mor och far som alltid gjorde något extra för barnaskaran.

 3. Julbilder hör ju till mina favoriter, här fick vi ju några juliga bilder som är helt i min smak.

  Stort tack för det.

  Ha det jättefint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *