Semlan/Semlor vet väl dom flesta hur den ser ut och smakar? Men hur långt fraktas dom? Innan dom finns i butik, vet ni det? Vi har provat en i helgen och en på självaste fettisdagen.
Men det skiljer dem lite åt ja. Den ena får 6 poäng av 10 ch den andra får 8 poäng av 10.
Nu ska vi gå på fraktsättet. Inte för att jag är 100% miljövän precis ska ärligt erkännas. Men man kan ju få undra ändå… jag ångrar mig rejält att två Semlor har fraktas minst 24 mil (kortaste vägen) kom in i mitt hem. Kan ju ha gott mycket längre för omlastning och så, vem vet? Jag hade hoppats att streckkoden skulle ge bättre resultat, men icke.
Nu hade väl alla bilder på semlor igår, men inte jag, vill visa vart dom kommer ifrån. Se bara nedan, den kommer ifrån Dalarna, 24 mil minst i lastbil. En lastbil drar minst 5 liter diesel / mil. Jag vet inte vart ICAs centrallager ligger för denna frakt. Vi tar tex Västerås så har min semla åkt cirkus 80 mil då 🙁
Den andra är bakade i butik, ICA MAXI Birsta Sundsvall där frun i huset var igår, och packade samma dag är de dessutom. Frun ringde och frågade om det dög? De hade också fått bra betyg i test av 19 st semmel bagerier i staden.
Däremot kommer jag aldrig att glömma mors nybakade semlor stuk som stod som bullar när man gick till skolan under en handduk, mor var en nattmänniska av hög kaliber. Man skyndade sig hem helt enkelt utan kringelkrokar på eftermiddagen och öppnade kylskåpet där en bricka full av semlor fick plats. Det stod en lapp hur många man fick ta, oftast stod det tre 🙂 Ibland tog man bara en för man ville liksom njuta hela kvällen. På den tiden fanns det inte smartphone, tv spel eller datorer utan man snörade på sig skridskor eller pjäxor och åkte flera kilometer. Det fanns en tavla i småskolan där man ville ha så många stjärnor som möjligt eller så skottade man en ishockeyplan så man kunde spela ett par matcher också där alla de andra barnen mötts upp. Skridskoplaner fanns det oftast en knapp man tryckte på så lyste den upp. Elljusspår fanns i närheten också såklart.
Admin önskar er alla bloggare & läsare en fortsatt trevlig onsdag, här har det fallit ca 2 dm snö under natten. Och jag skottar inte en flinga 😉
Jag åt ingen semla igår … och hade ingen bild på någon heller 🙂 Minns farfars semlor … minns hur det stora bakbordet var fullt med nybakade semlor och hur farfar snabbt klippte av ”hattarna” på dem och fyllde dem med mandelmassa och vispgrädde. På med hattarna igen och pudrade med florsocker … minns hur goda de var med varm mjölk …
Men vad säger du Anki ingen bild eller semla heller 😉 Jag fuskade ju på lördag också 🙂 Jag tror dom var bättre förr och hembakade, nu är det ju bara luft i dem.
Vi åt en semla igår å på den tiden bästa dottern jobbade i Coop:s bageri var de absolut top notch, medan gårdagens var medioker, inte färsk å frugans hembakade mycket mycket sprödare å godare….
Jag i min tur har inte ätit någon fastlagsbulle alls, så kallar vi dem, vi som kommer från Åland
Däremot åt jag en s.k. sonhos igår, något som man bakar här p.g.a karnevalen…den lägger man sedan melass-sirap på och så är den plötsligt omdöpt, bullen, munken till malassadas. Så kan det gå. Tänkte baka egna fastlagsbullar men det kändes onödigt när vi fick sonhos av grannen. Elva stycken…
Ha en fin Alla Hjärtansdag där högre upp i vintriga landskap!
Det är ju galet att en ”nybakad” semla åker ca 80 mil. Mor gjorde egna semlor, om hon inte bakade så köpte hon semlebullar, mandelmassa och grädde, vi åt alltid med varm mjölk
Här varken åts eller avbildades någon semla igår, jag är ingen semleätare, tror jag ätit 6-8 stycken de senaste 25 åren.
Så det snöar där uppe, här ligger det endast lite vita fläckar kvar efter de senste dagarnas regn.
Ha en fin Valentis dag!
Nä du gör helt rätt i att inte skotta en flinga utan hålla dig lugn och fin med foten. Här klår IcaMaxi´s egna bageri många konditorer i hur en semla ska smaka. Ha en bra Alla Hjärtansdag, kanske ligger du på sofflocket och äter praliner?
Tack LillaSyster! Jo jag ligger på sofflocket och studerar naturens värd. Det här med praliner ska jag allt ta upp 🙂 Men det kommer inte upp någon räv… får plocka upp någon gammal film tror jag… ICA Maxi´s eget bageri här igår var helt OK, nu slår dom inte Alnös eget bageri, men det var så mycket folk där fick jag höra. Igår var det en kvinna som köpte 80 st semlor, nu var det till ett företag, men det gällde att beställa där. Så att gå in för två kändes som överkurs.
Jag åt inte nån semla igår… inte nån bild på nån semla finns i min blogg.
Men jag tror att det är olika hur långt en semla transporteras här på Ica gör de semlor själva och på OKQ8 är bullen klar men grädden vispas i butiken.
Ha en fin Alla dag /åsa
Tack Åsa! Jag trodde jag skulle vara ensam utan semla på bild 🙂 Jag tror man tjänar på att göra semlor själva, nu vet jag att vårat ICA har fullt upp med allt annat brön och grönsakstallrikar mm. Jag ska fråga Emelie som driver butiken vid något tillfälle… när jag är på båda fötterna 🙂 Din OKQ8 kör ju ett bra koncept. Jag vill minnas att jag stannade där och köpte en korv och tankade då jag hämtade min traktor. Är det den macken som ligger bredvid älven… men du det kan ha varit i Lycksele kommer jag på nu.
Ett mycket intressant inlägg, må jag säga.
Det är ju helt galet att semlorna ska åka så många mil… Bara DET är verkligen miljöovänligt.
Förutom att de har haft lång resväg så har de också en massa produkter i sig, varav åtminstone en är väldigt miljöovänlig. Nämligen palmolja, som till stor del ersätter regnskogarna (jordens lungor). Ser jag den ingrediensen i ett bakverk så köper jag den inte.
Semlor bakas ju i hela Sverige och borde säljas lokalt, precis som din andra semmelkartong.
igår åt jag två semlor. Egenbakade, utan palmolja, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, mjölbehandlingsmedel, stabiliseringsmedel och annat krafs. En till kaffet på eftermiddagen, och en i djuptallrik badande i het mjölk på kvällen. Andra varianten är godast, tycker jag. Nu blir det nog inga fler i år. SÅ goda är de inte.
Vi hade skidtävling på fettisdagen när jag gick i skolan. Väldigt roligt minne att tänka tillbaks på. Jag brukade komma tvåa. Bakifrån. 😀
Tack Anna-Lena! Man tänker inte på ingredienserna kanske alla gånger man står där och stressar… vilket roligt minne på fettisdagen 🙂 Mindre roligt att komma på den placeringen…
Jag har nog blivit lite nördig med vissa saker. Att kolla innehållsförteckningen t.ex.
Minns inte att jag fäste så stor vikt vid skidåkarplaceringen. Jag visste att jag inte var bättre än så.
Alltså jag tillhör minoriteten som INTE åt någon semla igår, och det trots att grannen kom med två stycken. Kan dock lugnt säga att mina var närproducerade, närmast bestämt cirka 400 meter hemifrån på ICAs eget bageri i centrum Däremot är dina från ICA Birka otroligt billiga. Det billigaste här för ett tvåpack var 75 kronor. Idag sålde ICA dock gårdagens semlor av för 25 kronor för två stycken.
Du har så rätt när du undrar hur närproducerad och miljövänligt dagens mat är. Hörde någonstans att fisk från Lofoten skickas till Thailand för ”bearbetning” för att sedan flygas tillbaka hit där den säljs i olika Findus kartonger…
Jag räcker upp handen. Vi åt inga semlor igår, utan varsin räkmacka till kaffet. Semlor är gott, men med tanke på att de numera kan köpas långt innan dagen har lite av tjusningen försvunnit.
Räkmackor är heller inte fy skam. Tjusningen av dagen har mattast ur liksom helt klart. Det figurerar någon gammal reklam att det var förbjudet att äta före, nu vet jag inte om en är sann.
Galet att semlorna har så lång väg till kunden!!!! Jag är ingen stor semmelätare, som min man, han vill gärna har en semla varje dag! Jag åt faktiskt 2 semlor i tisdags, visst ju inte att vi blev bjudna på semlor på jobbet den natten, så åt en semla hemma, och så blev det en till på jobbet, de var goda båda två!
Ha en fortsatt fin vecka!
Jag åt ingen semla igår … och hade ingen bild på någon heller 🙂 Minns farfars semlor … minns hur det stora bakbordet var fullt med nybakade semlor och hur farfar snabbt klippte av ”hattarna” på dem och fyllde dem med mandelmassa och vispgrädde. På med hattarna igen och pudrade med florsocker … minns hur goda de var med varm mjölk …
Men vad säger du Anki ingen bild eller semla heller 😉 Jag fuskade ju på lördag också 🙂 Jag tror dom var bättre förr och hembakade, nu är det ju bara luft i dem.
Vi åt en semla igår å på den tiden bästa dottern jobbade i Coop:s bageri var de absolut top notch, medan gårdagens var medioker, inte färsk å frugans hembakade mycket mycket sprödare å godare….
Du har alltså två som kan baka 🙂 Mitt facit har slutat 😉
Jag i min tur har inte ätit någon fastlagsbulle alls, så kallar vi dem, vi som kommer från Åland
Däremot åt jag en s.k. sonhos igår, något som man bakar här p.g.a karnevalen…den lägger man sedan melass-sirap på och så är den plötsligt omdöpt, bullen, munken till malassadas. Så kan det gå. Tänkte baka egna fastlagsbullar men det kändes onödigt när vi fick sonhos av grannen. Elva stycken…
Ha en fin Alla Hjärtansdag där högre upp i vintriga landskap!
Tack Äventyret Framtiden! Aha inte någon fastlagsbulle… Elva stycken shonos väger nog upp det hela 🙂 Ingredienserna lät ju helt smakfullt.
Det är ju galet att en ”nybakad” semla åker ca 80 mil. Mor gjorde egna semlor, om hon inte bakade så köpte hon semlebullar, mandelmassa och grädde, vi åt alltid med varm mjölk
Här varken åts eller avbildades någon semla igår, jag är ingen semleätare, tror jag ätit 6-8 stycken de senaste 25 åren.
Så det snöar där uppe, här ligger det endast lite vita fläckar kvar efter de senste dagarnas regn.
Ha en fin Valentis dag!
Tack Marianne! Ja det här med centrallager och pressade priser till oss konsumenter kan det nog bli så. Jo det har snöat lite idag med denna onsdag.
Nä du gör helt rätt i att inte skotta en flinga utan hålla dig lugn och fin med foten. Här klår IcaMaxi´s egna bageri många konditorer i hur en semla ska smaka. Ha en bra Alla Hjärtansdag, kanske ligger du på sofflocket och äter praliner?
Tack LillaSyster! Jo jag ligger på sofflocket och studerar naturens värd. Det här med praliner ska jag allt ta upp 🙂 Men det kommer inte upp någon räv… får plocka upp någon gammal film tror jag… ICA Maxi´s eget bageri här igår var helt OK, nu slår dom inte Alnös eget bageri, men det var så mycket folk där fick jag höra. Igår var det en kvinna som köpte 80 st semlor, nu var det till ett företag, men det gällde att beställa där. Så att gå in för två kändes som överkurs.
Jag åt inte nån semla igår… inte nån bild på nån semla finns i min blogg.
Men jag tror att det är olika hur långt en semla transporteras här på Ica gör de semlor själva och på OKQ8 är bullen klar men grädden vispas i butiken.
Ha en fin Alla dag /åsa
Tack Åsa! Jag trodde jag skulle vara ensam utan semla på bild 🙂 Jag tror man tjänar på att göra semlor själva, nu vet jag att vårat ICA har fullt upp med allt annat brön och grönsakstallrikar mm. Jag ska fråga Emelie som driver butiken vid något tillfälle… när jag är på båda fötterna 🙂 Din OKQ8 kör ju ett bra koncept. Jag vill minnas att jag stannade där och köpte en korv och tankade då jag hämtade min traktor. Är det den macken som ligger bredvid älven… men du det kan ha varit i Lycksele kommer jag på nu.
Här bakade vi våra semlor själv. Miljövänligt så in i bängen.
Tjusigt Bert! Det kallar vi miljövänligt ja 🙂
Ett mycket intressant inlägg, må jag säga.
Det är ju helt galet att semlorna ska åka så många mil… Bara DET är verkligen miljöovänligt.
Förutom att de har haft lång resväg så har de också en massa produkter i sig, varav åtminstone en är väldigt miljöovänlig. Nämligen palmolja, som till stor del ersätter regnskogarna (jordens lungor). Ser jag den ingrediensen i ett bakverk så köper jag den inte.
Semlor bakas ju i hela Sverige och borde säljas lokalt, precis som din andra semmelkartong.
igår åt jag två semlor. Egenbakade, utan palmolja, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, mjölbehandlingsmedel, stabiliseringsmedel och annat krafs. En till kaffet på eftermiddagen, och en i djuptallrik badande i het mjölk på kvällen. Andra varianten är godast, tycker jag. Nu blir det nog inga fler i år. SÅ goda är de inte.
Vi hade skidtävling på fettisdagen när jag gick i skolan. Väldigt roligt minne att tänka tillbaks på. Jag brukade komma tvåa. Bakifrån. 😀
Tack Anna-Lena! Man tänker inte på ingredienserna kanske alla gånger man står där och stressar… vilket roligt minne på fettisdagen 🙂 Mindre roligt att komma på den placeringen…
Jag har nog blivit lite nördig med vissa saker. Att kolla innehållsförteckningen t.ex.
Minns inte att jag fäste så stor vikt vid skidåkarplaceringen. Jag visste att jag inte var bättre än så.
Alltså jag tillhör minoriteten som INTE åt någon semla igår, och det trots att grannen kom med två stycken. Kan dock lugnt säga att mina var närproducerade, närmast bestämt cirka 400 meter hemifrån på ICAs eget bageri i centrum Däremot är dina från ICA Birka otroligt billiga. Det billigaste här för ett tvåpack var 75 kronor. Idag sålde ICA dock gårdagens semlor av för 25 kronor för två stycken.
Du har så rätt när du undrar hur närproducerad och miljövänligt dagens mat är. Hörde någonstans att fisk från Lofoten skickas till Thailand för ”bearbetning” för att sedan flygas tillbaka hit där den säljs i olika Findus kartonger…
Jag räcker upp handen. Vi åt inga semlor igår, utan varsin räkmacka till kaffet. Semlor är gott, men med tanke på att de numera kan köpas långt innan dagen har lite av tjusningen försvunnit.
Räkmackor är heller inte fy skam. Tjusningen av dagen har mattast ur liksom helt klart. Det figurerar någon gammal reklam att det var förbjudet att äta före, nu vet jag inte om en är sann.
Galet att semlorna har så lång väg till kunden!!!! Jag är ingen stor semmelätare, som min man, han vill gärna har en semla varje dag! Jag åt faktiskt 2 semlor i tisdags, visst ju inte att vi blev bjudna på semlor på jobbet den natten, så åt en semla hemma, och så blev det en till på jobbet, de var goda båda två!
Ha en fortsatt fin vecka!
Ja vist är det märkligt med frakten. Då förstår jag din man fullständigt 😉 Vad trevligt att du fick äta två stycken 🙂