Some image

Skyltsöndag #199

Tänk er bara en vecka kvar till nummer 200 för BP:s Skyltsöndag 🙂

Jag är i Värmlandsskogarna på besök, på Torsbys torg träffade jag säkerligen en blivande framgångsrik skidtös, jag fick förstås fota av hennes ryggtavla.

Tunneln vid starten. Här kan man åka skidor i stort sett året runt, stängs bara när dom byter snö en gång om året 🙂

Inte så svårt att valla precis, när snön är lika i närmare 365 dagar om året alltså:)

Var ute på en liten biltur under lördagen, besökte den lokala ICA butiken… fick reda på en intressant detalj…

Historier om indianer från Ekshärad. Försökte pumpa några Värmlandsbor på lite historia, men jag fick söka på Wikipedia.
Runt om i Värmland, både i tal och skrift, används ofta mönstret: ”Det var en Ekshäring…” när roliga historier ska berättas om någonting klurigt, ovanligt eller slagfärdigt. Detta lite exotiska avspeglar sig också i den väl spridda kopplingen mellan Ekshärad och indianer. Det finns många mer eller mindre fantasifulla förslag till varför det har blivit så, men att kopplingen finns och är vida spridd är helt klart.

Kvarlevande berättelser inklusive en version nedtecknad under senare delen av 1700-talet av Erik Fernow berättar om en utgrävning 1675 av en av bronsåldersgravarna på Ekesberget, dominerande strax sydväst om kyrkan, där man ska ha funnit skelettet efter en mycket högrest man med en stålbåge vilande på sitt bröst. Enligt traditionen skulle den gravsattes namn ha varit Höke eller Hökes och orten givits namn efter honom: Hökes härad. Oavsett sanningshalten av detta är det belagt att orten kallades Ækisherað så tidigt som slutet av 1100-talet.

Samma källor berättar också om hur befolkningen i socknen skulle ha dött ut i samband med digerdöden i slutet av 1300-talet. Den överväxta kyrkan sägs långt senare ha återfunnits av en slump av en kringströvande jägare som sköt ett pilskott mot kyrktuppen, vilken han trodde var en tjäder. Även om de gamla berättelserna kanske inte håller för en modern källkritisk granskning, så ingick faktiskt pil och båge (armborst) i sigillet för Älvdals härad, känt redan 1638, vilket i sig påverkade utformningen av det vapen som Ekshärads kommun lät utforma och som användes från 1953: ett armborst och två pilar.

Med andra ord har pil och båge helt klart med Ekshärad att göra. Steget ifrån ”vild man från skogen med pil och båge” till indian är alltså inte så långsökt, även om den mer vitt spridda användningen av begreppet ”Ekshäradsindian” verkar ha skett först efter att Ekshärads vapen blev officiellt 1953, och då mest som ett lite retsamt tillmäle från icke-ekshäringar. En annan förklaring är att när timmer flottades på Klarälven från Ekshärad ner till Forshaga, så möttes Forshagaborna av folk med brunbrända överkroppar och en svårbegriplig dialekt. Det tillsammans med deras korta, men snabba tal gjorde att de sågs som vildar, vilket gav upphov till benämningen ”indianer”.

Ekshäradsborna har dock tagit till sig det tillmälet som om det vore en hederstitel och indianspår återfinns nu på många ställen i Ekshärad.

Lite övriga skyltar från en fd läkarmottagning 🙂

Alla som skyltar hos BP finner ni HÄR

9 svar till “Skyltsöndag #199”

 1. Hört talas om skidtunneln, kul att se den på bild. Går man ned i källaren och parkerar sig 🙂

  Svar: Ja i stort sett parkerar man bilen och kliver in i en lokal där tunneln börjar. Jag vet inte hur mycket som ligger under jord… mej de 1,6 km är tunnels längd. På flygplatsen landar i stort sett skidåkare från världens alla hörn och promenerar till anläggningen i stort sett.

 2. Hahahaha, synundersökningsskylten var underbar, svårtolkad, fick läsa högt!Så du är nästan i faggorna. jag bor en mil från Värmlandsgränsen. Dock söderut, närmare typ Hagfors,Folket här i Fredriksberg tycker jag pratar mer värmländska än dalmål. Eller i en salig blandning. Säfsmål finns, av det begriper jag inte mycket, har lyssnat på säfsingar som står utanför macken och språkar, o fattade inte ens vad samtalsämnet var! Trevlig vårvintervecka, har du återbördat dig hem? Inget Vasalopp var aktuellt?

  Svar: Japp jag är i faggorna! Åkte ned i fredags, bilar norrut idag (måndag) nästan fyra dagar kan man en hel del värmländska 😉 Vasaloppet får vänta även denna gång 🙂 Det fick räcka med att jag loggade in via Facebook i fredags och jag nämnde att jag vallade mina skidor och gissa vilken uppståndelse det blev 🙂

 3. Vilket toppen och minst sagt annorlunda bidrag till Skyltsöndag. Love it! Å vilken informativ och intressant text.
  Måste medge att jag inte hört talas om skidtunneln i Torsby. Vintersport är jag inte bra på. Det är fotboll som gäller för mig och jag förknippar Torsby så klart med Svennis.
  Sedan gillade jag skyltarna från museet skarpt. Synundersökningsskylten, ja den skiljer sig ju en aning från dagens displayer hos optikern/ögonläkaren. Tycker skylten är charmig.
  Å sista bilden – ja, där tänkte jag på min man som har diabetes typ 1. Även här har utvecklingen gått framåt om man säger så.

  Ett toppen inlägg! Tusen tack för det och länken:-)

  Svar: Tack BP! Ha ha ja o din fotboll ja… du kunde din läxa om Svennis, jag har sett hans hus en gång: Där bodde Svennis! Har varit i Torsby sedan tidigt 60 tal.

 4. Här var´e en hel drös med skyltar av varierande slag. Underbart! Jag gillar skyltar från gamla museiting som har brukats.
  Ha en glad måndag!

  Svsr: Ja det vart en salig blandning, lite svårt att prioritera så jag tid det mästa 🙂

 5. Härlig skyltning igen här hos dig! Älskar parkeringen där i trappen 😀

  Ha en finfin start på veckan!

  Svar: Tack AMA! Ja kunde inte släppa förbi P skylten utan foto.

 6. Härliga skyltning! Och väldans trevligt med lite glada och pigga Värmlandsvarianter. Också lärde jag mig en hel del nytt också, visste inte detta om ”pil &båge”. Skidtunneln har jag sett men inte prövat.
  Skyltarna från museet var roliga. Får se om det kan bli ett besök här vid nästa Värmlandsresa i sommar.

  Svar: Tack Ditte! Ja ta en skidtur i sommarvärmen 🙂 Ack Värmeland du sköna är rätt vackert 🙂

 7. Det är kul för den skidtokige att kunna åka på snö året om. Vi har en liknande anläggning någon kilometer från vårt hus. Ligger i Serneke Arena.
  Själv är jag inte mycket för snö, men smaken är ju delad.
  Intressant med indianer mitt ute i Sveriges skogar! Folkvandringar har ju funnits sedan urminnes tider!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *