Some image

Skyltsöndag #216

BP:s Skyltsöndag tar aldrig semester.

I veckan var jag på LAT N 62° 26´ 29´ LON E 17° 37´ 58´ exakt det vet ju alla vart det är ni som kan slå kordinater 😉

Jahadå, lätt som en plätt!!!

Lyskväll/Lysnatta (även stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren Den firas traditionellt sista helgen i augusti främst i Norrland och Mälardalen, firas genom att man tänder eldar, ljus av olika slag vid strandkanten.

VK-medarbetaren Bertil Olsson introducerade i slutet av 1960-talet stugsistan i Västerbotten och som sedan dess har fått ett allt fastare grepp om stugägarna i kustområdena, vilka gärna lyser upp höstmörkret och minns den sommar som varit och längtar till den som kommer. Namnet stugsista tillkom efter en namntävling. Stugsista kommer från Finland där det kallas veneziansk afton eller villaavslutning (på finlandssvenska motsvarar ordet ”villa” ofta det rikssvenska ordet ”sommarstuga”). Där det handlade om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp all mat man hade kvar.

Lysnatta här brukar också förknippas med bartömning.

Lill Plutten fick sin pannkaka och en halva räkmacka som vanligt, skylt vid dörr, skylt på tröjan med servitrisen logga. Fisksoppan kan verkligen rekommenderas.

Besticken ligger så fint i krukor typ.

Inte alla som har äkta majonnäs hägnades vid takfönster.

 

Klart Holmö Brygga har en egen angöringsbrygga.

Även för gäster via sjövägen.

Mitt tur siffra.

Barnfritt 😉

Tynderö kallar men hela den yttre skärgårdsidyllen liksom…

Ser litet ut kanske, men när vi var där kom en hel busslast och det var fortfarande bord lediga i det högra yttre rummet…

Lillplutten spexar.

Sedan har vi raggeren Gert 😉 Jag bad han stanna och jag frågade om lov att få knäppa ett kort på hans fräna tröja… Givetvis hade vi flertalet gemensamma bekanta dessutom.

13 svar till “Skyltsöndag #216”

 1. Jag klurade ut var du befann dig redan vid koordinaterna, men tack för att du bekräftade att jag hade rätt 😉 (Okej. Inte helt sant det där 😀 )
  Vilket härligt ställe, härlig tradition och härliga skyltar! Den med att sprit inte löser allt fick mig att brista ut i ett gapflabb så Anders undrade vad som stod på 😀

  Svar: Jo en förstod att Ama skulle fixa koordinaterna 😉 Så kul att vi kunde roa Anders.

 2. Ojoj så många skyltar, och ett nytt ord/begrepp dessutom: lysnatta! Undrar om Holmö är det samma som Holmön, utanför Umeå?

  Svar: Ja stället hade en massa skyltar, så det var bara till att knäppa på. Holmö Brygga ligger ca 25 mil söder om Umeås Holmön.

 3. Vilket härligt ställe! Hoppas sommaren ler mot dej

  Svsr: Jo stället är helt ok. Det är fsltisgt så att lillebror har trubadurat här också. Sommaren har inte riktig kommit bara…

 4. Jag började fundera på om det var höst visserligen har juni varit kall å blöt å mer som september men ändå hoppas jag på lite sommar innan det blir stugsista å ljusnatta plus 7 å hällregn känns inte som sommar

  Svar: Ja sommaren har inte riktigt kommit… har lite varmare vid kusten jag.

 5. En heler radda me skyltar! Kuliga dessutom!
  Roligast var ju spritskylten (även om jag sett den förr)
  Ha de gott!

  Svar: Tack det ska jag ha. Detsamma.

 6. Lysnatta har jag inte hört talas om tidigare men det kommer kanske hit upp också.
  Det var fina handskrivna skyltar de hade i caféet.
  Gillar skylten om mjölken…så även skåpet med alla vinkorkarna.
  Träskylten med Tynderö är jättefin.

  Svar: Du får introducera lysnatta däruppe i Lule.

 7. Vilket underbart somrigt bidrag till Skyltsöndag:-)
  Då koordinater är kinesiska för mig valde jag att googla Holmö Brygga. Så nu vet jag vart du har varit;-)
  Vilket coolt ställe, dessutom med god mat och en massa drinkar, som du såklart testade;-) Eller det gjorde du kanske inte om du ”körde” båten till baka till Alnö;-)
  Tynderö-skylten blir man ju bara så glad av:-) Ja ,det blev jag också när jag såg raggaren Gerts coola tröja:-)

  Som sagt, vilket härligt inlägg! Tusen tack för det och länken:-)

  Svar: Tack BP! Jag körde bilen denna gång. Hade goda vänner från Linköping på rund tur.

 8. Såå många härliga skyltar du levererar idag! Men, ölmenyn! Den hänger på en tavla sponsrad av Lapinkulta och så finns inte den ölen ens med!
  Roligt med traditionen ni anammat från finska sidan. Mycket riktigt kallas stuga för villa, för mig helt obegripligt. Men stuga används nog i lika stor grad.
  Tack för nostalgistund, både finska traditioner och pilsner på en o samma gång. Och så fina räk-halvs-killen!

  Svar: Tack Paula. Det ante mig att du skulle se de finska detaljerna direkt, här ute i sundet är det otroligt upplyst med alla sortens ljus på varje brygga och stuga. Kul att det stämde också. (jag har snott lite fakta från Wikipedia, skriver om detta lysnstta på hösten eftersom jag bor vid kusten och deltar liksom varje år) Jo Laplnkulta ölen gillar nog inte att det fattas… Killen med räkorna trivdes ska du veta.

 9. Det var en diger samling bilder å sannerligen väl blandat!
  Väldigt intressant med den där ”Lysnatta”, låter ju rimligt att när man välkomnar sommaren även tar farväl på ett ståndsmässigt sätt! 🙂

 10. Vilken toppenskyltning! Ja, allt här! Skulle gärna varit här på ”lysnatta”. Men nu är jag lite med- På ett litet hörn. Så fina bilder! Ja, Holmö brygga skulle jag gärna besöka när som. Skulle gilla det.
  ”Plutten” bär verkligen upp sim räkmacka och ger extra finess till skyltarna. Kul också med Plutten och GB gubben.

 11. Jösses så många härliga skyltar du hittat! Å jag skrattade också åt skylten med att sprit inte löser problem, lika lite som mjölk! ;-D
  Ha det gott i sommarljuset! Å tack för infon om ”stugsista”!

 12. Vilket härligt ställe och alla fina skyltar Det där med avslut på sommaren gillade jag. Kanske man skulle ta efter men då har alla människor åkt så jag får kanske elda och lysa upp alldeles för mig själv tyvärr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *