Some image

#Skyltsöndag 252

Deltagandes i BP:s Skyltsöndag

Det här är konferenssalar på ett hotell strax utanför Sundsvall.

Skyltar i  skylten.

Alnön bildades för cirka 570 miljoner år sedan genom vulkanisk verksamhet i området. Ön är 15 km lång med en, bredd på 6 km, här bor också jag.

Björkö är en relativt stor ö ca 3 mil söder om mig hit kan man åka bil.

Draghällan är en lite ö med en fyr vars samma namn som lotsar fartygen in till Sundsvall. Här finns mycket historia och återkommer med det till sommaren när jag besöker den lilla ön.

Lillkalven är en liten ö utanför Alnön som jag gästat många gånger på midsommarfirande som ett exempel.

Rödön är den ö efter Alnön i storleksmässigt. Här har jag varit många gånger med båt. Har även släkt som vuxit upp därute, där några barnbarn har sina stugor kvar. En mycket vacker ö. Där jag också måste besöka mina tremänningar i sommar. Ön har röd bergart.

Rödögubben är samtidigt en fyr därute, ön mäter ca 200×200 m, har bara varit dit en gång för en sisådär 35 år sedan och plockat med mig röda stenar till en f.d. arbetskamrats bastuaggregat.

Tjuvholmen (har jag varit mycket på) ön har fått sitt namn påstås det att vinden stals från segelfartygen när de skulle anlända in till Sundsvalls hamn.

Yxskäret en lite ö mellan Rödön och Alnön.

Åstön har jag berättat många gånger i mina inlägg.

Tynderö är en del jag varit mycket på också. Finns många inlägg.

Brämö har jag aldrig satt mina fötter på, däremot seglat förbi. 

Granön finns mycket historia om, förutom att jag varit många nätter där med båt. Min farfar var stationerad där som sergeant under kriget och min fd arbetskamrat Weine har skrivit en riktig intressant historia som sträcker sig från 1530.

Alltihopa ligger i ”min” bukt Klingerfjärden, det finns minst många ö:ar till som inte nämnts. 

8 svar till “#Skyltsöndag 252”

 1. Vilket intressant inlägg! Tänk att hotellet valde namn på ”dina” övärld för sina konferensrum. En himla rolig idé faktiskt.
  Jättekul att du delar med dig av all din kunskap om öarna. Å då jag följt din blogg ett tag nu känner jag ju igen många namn.
  Tusen tack för ett väldigt roligt och annorlunda bidrag till Skyltsöndag. Stort tack för länken också.

  Svar: Ja dom här ö:arna väckte många roliga minnen. Jag har besökt dessa farvatten sedan början av 70 talet. Själva Alnön är det 60 år sedan… mormor och morfar levde härute.

 2. Vad roligt här med alla öar. Gillas högt. Men tyvärr måste jag medge att jag ännu inte besökt någon av dem. Vad jag tror. Så en hel del har jag kvar att se i dina trakter. Och i varje fall så ska jag ta mig till Alnön. Tack för lite fakta om öarna.

 3. Vilket annorlunda och trevligt inlägg på Skyltsöndagstemat! Intressant – tack för det! Alnön har jag i alla fall varit på 🙂
  Ha en fin ny vecka!

 4. Roligt när orts- eller önamn kommer till användning i olika sammanhang, ett hotell är väl mycket representativt! Flera konferensrum stod outnyttjade just denna dag..
  många företag går över på videokonfererande, billigare, snabbare, men ack så mycket tråkigare. Tur de inte förekom på ”min tid”. Fy så tråkigt att inte kunna avsluta en konferensdag med gemensam middag och skoj.
  Ha en fin marsvecka där uppåt landet

 5. Så spännande. Jag har alltid älskat öar. Det är så fint och spännande och jag har varit på Alnön många gånger men inte på någon av de andra öarna. I min sjö finns det bara en enda liten ö men den är fin nog med klipphällar och fina hus,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *