Some image

Skyltsöndag #316

Skyltsöndag med BP

Jag besökte en ort ca 5 mil söder om Sundsvall, Gränsfors.

Gränsfors Bruks AB ett företag på orten, som grundades 1902, har idag mer än 30 st anställda som tillverkar och säljer yxor, varav 80% går på export till ett 30-tal länder. De tillverkar yxor för olika användningsområden, till exempel vedklyvning, slöjd, timring, jakt och yxkastning.
Gabriel Brånby tog över bruket under 1980-talet, då det gick i konkurs. Enligt Brånby frågade den lokala banken om han kunde ta över konkursboet. Brånby hade ingen fackkunskap om yxproduktion, däremot är han civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och har tidigare arbetat som produktchef vid Astra och Cederroth.
Bruket är en del i den famljeägda koncernen som tillverkar allt från kofotar till arbetskläder i Sverige.

En jätteyxa som pryder en huggkubbe. 

De flesta skyltar talar för sig själv…

På orten har också delar till kättingar tillverkats.

I Timmerbyn pågick en kurs i timring av hys. 

Skyltar, skyltar 🙂

Reklamen för yxkastningen. Jag har faktiskt en yxa härifrån. 

Smideskurser finns. Jag fick bara sätta in huvudet ja pga. pandemin, ni skulle bara känna doften 🙂 

Naturligtvis finns det en gammal väg här runt smedjan.

Det fanns även mer tillverkning där i Gränsfors.

Som.

Eller.

Hyffsad gammal vägskylt på vägen dit.

Mitt på en liten raka stod detta.

Var bara tvungen att fota hela utställningen.

Ditte! Ett starkt tipps till dig, resturang finns på orten också.

16 svar till “Skyltsöndag #316”

 1. Kul att få hänga med till Grängforsbruk. Det ser ut som ett intressant besöksmål.
  Tänka sig att det finns ett yxmuseum!
  Det var en speciell konstuställningslokal hos Stoorverk.

  • Det var ingen konst i Stoorverk som tilltalade mig precis, men säkert andra och lokalen var smart. Jag tippar på att det ligger cirka milen från E:4 an. Och Hälsinglands natur med bondgårdar är någon speciellt.

  • Tack Lillasyster! Jodu kameran gick på högtryck i denna by. Jag har sållat hälften av korten, men det kommer fler skyltsöndagar 😉

 2. Härlig skyltning med fina bilder. Och jätteroligt att komma med hit till Gränsfors bruk. Har hört talas om det och och om yxorna men visste inte så mycket mer.
  Tack för tipset! Ska meddela resebyrån. Vi hoppas ju att det ska kunna bli en resa till Höga kusten i mitten av juli men det är ju inte helt säkert ännu. Vore trevligt med ett stopp här. Och rent privat skulle jag helt klart kunna tillbringa tid här. Gillar dessa gamla saker-

  • Tack Ditte! Nu var ju allt stängt här som du förstår, jag fick en mycket liten privat visning med en man frän orten som jobbat här tidigare så jag fick se mycket lite. Denna sommar sätter säkerligen käppar i hjulen som är så tråkigt. När detta ebbar ut vet nog ingen…

 3. Ja, du förstår väl att det här inlägget var helt i min smak! Vilka pärlor och skylteldoradon du har i närheten av Alnö. Avis är vad jag är:-)
  Gränsforsbruk med sin yxtillverkning och sin gammal, rostig ”konst” får mig bara att dregla. Så himla läckert. De mindre sakerna skulle passa perfekt på vår balkong, och då menar jag inte krukorna;-)
  Googlade Stoorverk och det verkar vara ett ”Drive In-Galleri”. Det var nåt helt nytt för mig och sååååå himla smart nu i dessa pandemitider.
  Ett härligt inlägg:-) Tusen tack för det och länken:-)

  • Tack BP! Ja det kan bli en fin rejäl rundvisning som du förstår om du kommer förbi 😉 Här i Norrland finns det grejor 🙂

 4. Vilket häftigt ställe, jag vurmar för yxor, även om jag som finne förstås känner bättre till puukko!
  Och så många bra skyltar du fann på området, trycket på t-shirten var suveränt.
  Hade nog kunnat hänga där en dag jag med!
  Toppenskyltning, du åkte förstås dit bara för att hitta skyltmaterial till bloggen…

  • Tack Paula! Mitt besök på orten var av en annan orsak egentligen… personen jag besökte bodde mitt upp i allt detta. Jag fick en mycket fin visning. Du vet det gäller att smida medans järnet är varmt. Eller som yttrycket säger: Flera flugor på smällen.

 5. Det var då ett riktigt häftigt ställe för ett besök” Massor med skyltar och så trevligt med ett yx-museum!
  Utanför Norrköping finns Hults Bruk med lång tillverkning av yxor. Förr hade de ofta kurser i smide, ett mindre museum fanns för den vetgirige och även kaffeservering. Jag tror inte det finns kvar något av detta … tyvärr. Nu är det nya ägare sen några år, men yxtillverkningen finns i alla fall kvar.
  http://hultsbruk1697.se/

  • Tack Anki! Ja stället var intressant, kul att de visar upp sin konst just i smide. Kommer att återvända till denna ort bara det öppnas igen för visning och museum så klart. Hults bruk känner jag igen namnet på , tror nästan jag har en yxa därifrån.

 6. Kul att se bilder därifrån, hade lite att göra med Gränsfors när jag var med i scouterna, yxornas Rolls Royce. Jag klöv mest ved med dom, vore kul att besöka. .

  • Vad kul att du just kluvit med en Gränsfors yxa. Jag vet bestämt att min kast yxa kommer därifrån däremot måste jag kolla tillverkningsnamnen på de andra… Du får allt göra ett besök 🙂

 7. Ojojoj, vilken makalös ansamling av gamla underbara skyltar å texter. Du är verkligen en klippa på att dokumentera historiska föremål, kanske din framtida pensionärsverksamhet?

  Ha det gött

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *