Some image

Skyltsöndag #327

BP:s Skyltsöndag ångar på i höstmörkret.

Här i Norr har vi gått in i surströmmingens tid i veckan som var. 3:e torsdagen i augusti kör vi surströmmingspremiär. Nu behöver man inte följa datumen så noga, finns dom som öppnar en burk året om. Här på Nacka öppnade vi tre burkar i fredags.

Vad är då surströmming då? Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, det vill säga genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propansyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också svavelväte. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk, framförallt norrländsk, specialitet som i industriell skala främst produceras utmed Höga kusten.

Mina burkar är inlagda 2021-07-19 hos våran lokala Surströmmingskung Söderström.

Som jag var och inhandlade vid själva fabriken i Tynderö i onsdags den 11 augusti.

Oskars det är grejor det 🙂

Från deras försäljningsställe fick även en tröja följa med mig hem 🙂

Se en lite film från Jannes tillverkning eller hur det går till, min vän Love Melander bakom kameran.

15 svar till “Skyltsöndag #327”

  • Så tråkigt. Stämningen med grannarna, tunnbrödet, snapsen, löken, den färska potatisen med gräddfilen till gör detta till en delikatess sedan barnsben 🙂

   • En bekant hade på denna tillställning med en flickvän som kom från Senegal, hon älskade surströmming, tydligen fanns något liknande där. Man grävde ner fisk i sanden och lät den fermenteras.

    • Men så trevligt att få höra om lite olika sätt att förädla sin fisk. Människan har ju varit uppfinningsrik i många år. Surströmming är tydligen en mycket gammal tradition, det går att läsa till att redan på 1500 talet i Sverige började det. Det var väl någon kung också som drog in skatt på det hela, som betalde sina krig ute i Europa också har jag löst om någon stans… Vi brukar inte bara ha ett märke på bordet, i fredags vart det bara så.

 1. Så kul att se filmen! Jag har hört och läst att det är stor brist på strömming i år o att surströmmingen är hotad! Men det måste i så fall gälla från nästa år, för visst ligger de till sig i burkarna? Förra året hade jag turen att ha en granntant som gärna åt surströmming så vi satt ute och avnjöt några stycken. Men då var jag väldigt besviken för strömmingen varken luktade eller smakade! Den enda produkten jag vet att jag vill ska lukta illa gjorde inte det, inte ett smack! I år tror jag inte chansen är stor att någon av mina nya grannar är lika välvilligt inställd…o vill dela på en burk. Men jag ska nog baske mig fråga norrlänningen på hörnet…
  Under några år som butiksråd på Konsum stod jag och serverade tunnbrödrullar med surströmming utanför affären. En del kunder svor och förbannade, andra var lyriska.

 2. Hahaha! Gissar att du kommer få blandade reaktioner på den här Skyltsöndagen;-) Av mig får du bara ett långt och stadigt dreglande. Jag ÄLSKAR ju surströmming, men jag har faktiskt aldrig ”tjuvstartad”. Har faktiskt inget minne av att Oskars surströmming säljs hos min lokala ICA, brukar köpa Röda Ulven. Här säljs årets surströmming först från och med imorgon – det lärde jag mig förra året när jag letade efter delikatessen. Jag/vi ordnade ju med surströmmingspartaj på innergården ifjol. Får se om det blir av i år också, men en sak är säker – jag kommer att frossa i surströmming. Min man gör det inte;-)

  Tusen tack för länken och delikatess-skyltsöndagen:-)

  • Jo det blir säkert blandade reaktioner och det hoppas jag på att folk reagerar på. Jag tycker det hela är en gemytlig sammankomst i höstmörkret. Alla deltagare brukar inte gilla denna sak. I år såg jag att ICA här på ön bara sålde Max två burkar / hushåll utav Oskars. Strömmingen är på väg att försvinna ur havet. Röde Ulven är det största märket i Sverige har jag hört. Vi brukar blanda lite olika märken på våra surströmmingsskivor, men efterfrågan brukar vara hög så passade jag på att köpa 4 burkar på fabriken direkt. Jag tippar på att det finns ett tjugotal märken uti svedala idag. Recepten är inte lika, de brukar vara hemliga.

 3. Alla tillbehören är så goda! Men jag föredrar färsk fisk, eller inlagd inte konserverad. Så vi äter kräftor istället =) Men snyggt skyltat av dig.
  Ja, nu känns det som om hösten är här…blåst hela helgen och lite regn. Idag börjar skolan för många. Ha bra dag.

 4. Riktigt roligt att se filmen. Surströmming äter jag sällan. Smaken är det inget fel på men tillbehör, festen och sällskapet är viktigare i det här fallet 🙂

 5. Vad roligt att få veta mer om surströmming och se filmen. Fick ju smaka lite när jag var på Skeppsmaln/Höga kusten och jag är ju fortfarande i invigningsstadiet. Och det gick bättre i sommar än för två år sedan för då hade jag smak av det lilla smakprovet hela dagen.
  För min del är det nog mer färsk hummer och havskräftor. Men jag tar mig sakta på surströmmingsfronten.
  Tack för jättefin skyltning.

 6. Vi ska äta surströmming på fredag och det ser jag fram emot. Vi brukar äta flera gånger men i sommar har det inte blivit av. Det ska bli roligt att se hur en skåning som kommer hit gillar det och framför allt holländarna som flyttat hit. Annars vet jag att resten av gänget gillar surströmmingen. Hoppas att det blir skapligt väder men vi har en plan B om det skulle regna och storma.

 7. Det var intressant att få följa med in till fabriken och dessutom slippa lukten. 😉 Men någon surströmmingsätare är jag inte, trots att jag är norrbottning. 😉
  Kul att du fick med dig hem en t-shirt också.

 8. Tack men jag avstår för det räcker med den lukt dock aldrig smakat på surströmming utan har kännt lukten från en sådan burk
  Och stort grattis på födelsedagen bästa Åke

 9. Tack för ett trevligt inlägg som vanligt bästa Åke men jag är inte den som gillar att äta surströmming för har gjort det en gång och aldrig mera :
  Ps just det stort grattis på födelsedagen Åke Hipp Hipp Hurra Hurra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *