Some image

Skyltsöndag #357

BP:s eminenta Skyltsöndag flyter bara på.

Mitt bidrag till BP:s nummer trehundrafemtiosju.

Närmaste kommer man inte Wasaloppet  i år (från sjuksängen) under förra söndagen.

Nämen titta!!! Min soppa är ju med på TV.

En tass på bordet räknas inte som att vara uppe där. Jag vaktar husses prylar också.

Igår fick jag beskåda 101 åriga händer äta tårta. Ja exakt 101 år vardera är dom.

Grattis svärmor på 101 års dagen.

Lola var givetvis med. Dom känner varandra mycket väl över 12 år tillbaka.

Elvi sluttade med chi gongen när hon var närmare 90 år, gräsklipparen började gå tungt vid 92 års ålder. Hon har många gånger påtalat att det är fiskens förtjänst att hon blivit så gammal. Hennes far var fiskare från Löran/Juniskär (strax söder om Sundvall) Ni kan tänka er vad dessa händer har rensat fisk sedan barnsben. Tills för en 10-12 år sedan sa hon varje vår -nej denna sommar slutar jag att rensa fisk när man gick ut med båten, men när man kom iland med våra fångster i plastlådorna. -men ställ dom i källaren så rensar jag dem senare. Naturligtvis ville vi inte hindra henne. Jag mins en sommar då vi fick så mycket strömming, det vart inlagt rullströmming av alla dess slag och sotare var det bästa man viste. Kommer ihåg hur hon klippte/rensade strömmingen med sax, ja det gick ju så mycket fortare. En delikatess vi åt en gång om året var Gäddbullar. Gädda som hon malde till färs och stekte. Gädda i mina farvatten är klassat som rat fisk sedan 20-25 år tillbaka i tiden.

Jag antar att dom fick på måndag äta fisk, tisdag fisk, onsdag fisk, torsdag fisk, fredag fisk, lördag fisk och på söndag åt dom fisk och potatis. Fadern Johan var fiskare på sommaren och på vintrarna jobbade han som stuveriarbetare. Nu drev han ett litet jordbruk (gården står kvar) med någon gris och en ko har jag hörts berättat. Och modern hade höns. I tidiga år var hon kokerska ute bland timmerarbetare i skogen. Jag hörde att hästen sov med henne i köket. Jag antar att det var kalla perioder på den tiden, och 6 dagar i veckan.

8 svar till “Skyltsöndag #357”

 1. Jag hoppas att du snart är uppe från sjuksängen. Krya på dig.
  Så intressant om din svärmor. Tänk hela 101 år, det är ju fantastiskt och hon ser pigg ut!
  Det kan mycket väl vara fiskens förtjänst att hon blivit så gammal. Här i norr fick de äta lax 6 dagar i veckan och har för mig att de fick äta något annat på söndagar, men minns inte vad. Detta har berättats på friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad.

  • Jodå jag är uppe. Ska försöka något som heter jobba imorgon… Ja 101 år är en aktningsvärd ålder. Tänk vad lyxigt att få äta lax, gravad, kokt, stekt eller rökt. Jag antar att personerna var påhittiga förr. För något år sedan hittade jag inlagd lax på julbordet. Antar att det är tillgång som styr. Jag ska försöka fiska lite lax i sommar.

 2. Vilket härligt inlägg som handlar om din fina svärmor. Fantastiskt – 101 år. Å hon ser absolut inte så gammal ut. Hade gissat på kring 80. Det är kanske det hårda livet och fiskmåltiderna som gjort att hon verkar vara så pigg och frisk. Helt underbart att se och läsa svart på vitt så att säga.
  Ja, jag gissar att det närmaste du kommer ett Vasalopp är Ekströms blåbärssoppa – hahaha:-)
  Ett härligt inlägg som sagt:-) Tusen tack för det och länken:-)

 3. Vilket fin hyllning till 101 åringen! Jag tror också på fisken- min mormor blev 98 år och hon åt också mycket fisk.
  Nu hoppas jag verkligen att du blir frisk-envist värre för dig. Ta hand om dig!

 4. En fin Skyltsöndag! Och extra fint med hyllningen till din fina svärmor. Vilket liv hon levt och i nära samklang med fisket, fiskar och vatten.
  Hoppas att du nu blir piggare dag för dag och snart kan vara tillbaka i vardagen igen.

 5. Ett härligt inlägg och en fin hyllning till 101- åringen! Hon växte upp under en tid väldigt olik den vi har nu … säkert ett hårt liv i skärgården på den tiden.
  Önskar dig en bra vecka!

 6. Det var en annorlunda men mycket trevlig skyltsöndag du bjöd på, inte minst att få läsa om din svärmor!
  Så härligt med gamla pigga människor, där har vi mycket att lära oss!
  Ha en skön vecka å hälsa gumman

 7. En fantastisk qvinna som fått leva ett långt liv. Jag brukar ofta le i mjugg när man pratar om hur viktigt det är att få i sig alla tänkbara vitaminer och näringsämnen och kan då inte låta bli att just tänka på hur det var förr. Antingen åt man fisk, som din svärmor, eller så åt man kanske potatis och kålrötter. Oavsett så kunde man leva bra länge utan att ha tillgång till alla dessa märkliga frukter och grönsaker som man enligt dagens expertis inte kan leva utan…
  Min förra granne var fiskardotter från Stockholm skärgård. Hennes pappa var 98 år och det enda felet med honom var att han hörde dåligt …
  Krya på dig så du kan komma ut och möta våren! Jag var inte långt från Vasaloppet, men nöjde mej med tv-soffan, det blev ju sån trängsel även utan mig där…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *