Some image

Skyltsöndag #383

Med hänvisning till BP:s Skyltsöndag

För en vecka sedan bra precis på klockslaget släpper jag detta när var vi på en utställning, berättelsen om en ödestigen söndag för 110 år sedan.

 

Utställningen har pågått i Sundsvall från 19 maj till 4 september.

 

 

Fartyget som förliste en kall april natt 1912.

Följ med ombord.

Här lovar jag er att det fanns skyltar, Vi hade hörlurar med, laddade ned en länk till telefonen och fick följa berättelsen från mångas öden genom vandringen ombord, med mycket detaljrikt och dokumenterat med välgjorda montrar med tillhörande skyltar.

De mycket stora propellrarna som drev fartygen framåt i 19 knop.

 

Solstolarna som stod uppmärkta på däck var märkta.

Några av er kanske har sett filmen…

Smycket var givetvis med där i en monter.

 

Delar av fartygen var mycket snyggt uppbyggda, där man fick gå igenom och se de stora klasskillnaderna.

 

 

 

Många brev fanns att läsa…

Även kallat: Svarta helvetet där i pannrummen.

Många människors öden var sammansatta. 

Som här tex: Lille Lousis fötter som sprang över däcket till en livbåt.

Skorna stod i en monter.

 

 

De musiker som satt och spelade då fartyget förliste.

 

 

Medaljen. 

 

 

 

 

 

Det fanns att känna på ett uppsatt isberg, liknelsen hur det var att hamna i det kalla vattnet som troligtvis var nämnare – 1/2 grad. Det fanns 2207 st människor ombord men bara plats i livbåtarna för 1178 personer.

 

Hela rundturen, stor som en ishockeyplan, riktigt fint gjord tog ungefär 1 timme och 30 minuter. 

Vi som brukar delta i Skyltsöndag är följande:

Naturligtvis deltar BP i sin egen Skyltsöndag

 

19 svar till “Skyltsöndag #383”

 1. Återigen så berör du med ditt inlägg, nu till Skyltsöndagen.
  Tusen tack ! Så fint att få ta del av en del som ni fick se på museet! Fantastiskt!
  Jag råkade lyssna på en låt av Mikael Wiehe idag som Arja Saijonmaa sjunger och som handlar om Titanic. Den heter Titanic. Tack än en gång!

 2. Intressant att få se delar av utställningen. En sorglig historia.
  Utställningen har visats i Skellefteå för ett antal år sedan men besökte den inte.

  • Jo det är en sorlig historia om det osänkbara fartyget som förändrade mycket säkerhet därefter… den är klar sevärd. Intressant att få ta del av mångas öden tex. Vist drunknade folk men de flesta som omkom frös ihjäl. De räknar med att hela förloppet tog en timme innan fartyget sjönk. Kvinnor och barn skulle sättas i livbåtarna. Men några men tog sig förbi också… Livbåtarna hade sparats in tydligen för att finnas plats till fler stolar på däck (de med stjärnan på sas det nu) En mamma hade fått sina barn i en livbåt då tog de beslut om att mamman också skulle med så de slängde i henne när livbåten halades. Det bildades vakter i ring så bara kvinnor och barns skulle få komma från skeppet.

 3. Väldigt gripande att läsa om denna händelse, Titanic finns väl inbakat i oss alla sen barnsben, tack för ett jättefint blogginlägg Åke.

  Ha det jättefint.

  • Tack Micke! Jo det är en mycket gripande händelse. Det var så mycket nytt som kom upp på denna visning för mig.

 4. Vilka propellrar så stora. Makalöst tragiskt med det skeppet.
  Vilken utställning och vilka vackra saker som är bevarade.
  Är det en utställning som kommer att flytta runt i landet?
  Jo, filmen har jag sett – men det var längesedan nu.
  Ha en bra ny vecka imorgon =)

  • Tack LillaSyster! Jo propellrarna var mycket stora dom hade en i en monter (uppbyggd i mindre skala) Jo det var mycket tragiskt och makalöst med Titanic. Det fanns mycket att se från det som var bärgat. Det är mycket möjligt att utställningen flyttas runt i landet, jag såg Byblixtra svarade att den gått i Skellefteå också.

 5. Jo det är en sorlig historia om det osänkbara fartyget som förändrade mycket med säkerheten därefter… den är klar sevärd utställningen. Intressant att få ta del av mångas öden tex. Vist drunknade folk men de flesta som omkom frös ihjäl. De räknar med att hela förloppet tog en timme innan fartyget sjönk. Kvinnor och barn skulle sättas i livbåtarna. Men några men tog sig förbi också… Livbåtarna hade sparats in tydligen för att finnas plats till fler stolar på däck (de med stjärnan på sas det nu) En mamma hade fått sina barn i en livbåt då tog de beslut om att mamman också skulle med så de slängde i henne när livbåten halades. Det bildades vakter i ring så bara kvinnor och barns skulle få lämna det sjunkande skeppet. Vissa reste också med falska namn.

 6. Vilket inlägg! Har sett filmen med di Caprio och Winslett, så lite kommer jag ihåg. Fantastiskt dokumenterat och väldigt intressant med denna utställning i Sundsvall. Så tacksam att du dokumenterade Titanic denna Skyltsöndag. Titanics förlisning tillhör ju världshändelserna som man aldrig kommer glömma och som även de yngre generationer lär få höra talas om.
  Stort tack för denna Skyltsöndag och alla länkar:-)

  PS. Din fru är troligen lika kort som jag. Min man lika lång som du;-) DS.

  • Tack BP! De mest intressanta var de berättelser om de olika passagerarna från kaptenen till musikerna… och så många var vid nämnda vid namn även några som reste under falskt namn. Ett par var på bröllopsresa i en månad, men ville inte nämna att de tog båten över till slut… J Ja frun är kort… eller är det jag som är lång 😉

 7. Roligt att utställningen varit i Sundsvall och visst är den bra. En hemsk historia. Jag såg utställningen för något år sedan i Uppsala och tyckte den var så bra. Skulle gärna se den igen.
  Fint att du har den med här i Skyltsöndag.
  Filmen så jag ju också på sin tid.

  • Tack Ditte för att du tyckte att den var fint att ha med den. Hela historien är riktigt hemsk ja, det var några riktigt dåliga beslut… Jag ska se om filmen när denna handling smält in.

 8. Den utställningen hade jag gärna sett! Visst har jag sett filmen. Och att hamn under vatten är nog värsta mardrömmen jag kan tänka mig. Såg härom dagen en jämförelse av skeppet Titanic och dagens lyxkryssarfartyg. Ojoj, säger jag bara, titanic såg ut som minsta skärgårdsfärjan…
  Mycket intressant du fotat, nu känns det nästa som jag var med…

  • Ja tänk paniken att hamna i det kalla vattnet. Ett par beslutade sig direkt att inte rädda sig, det fanns bild och namn på de, vi är så gamla sa de och övergav sitt liv och gick med i djupet. Jag har ingen koll vart nästa ställe den sätts upp, Byblixtra nämnde Skellefteå och Ditte Uppsala. Jag såg länken på talet till vandringen var uppåt 10 tal språk så den åker nog världen över. Klart sevärd. 1912 var det nog ett stort fartyg tekniskt sett.

 9. Tack för spännande skyltar av olika slag … snyggt dokumenterat! Den här utställningen var i Norrköping 2013 – jag hade tanken att gå och titta då, men av olika anledningar så blev det inte så, vilket var synd – om jag någon gång får möjlighet att se den så ska jag göra det.
  Ha en fin måndag Åke!

 10. Vilken häftig utställning!!!
  Förstår att ni njöt . . . å tack för din underbara dokumentation, man blir bra sugen!
  Jo, jag har sett filmen många gånger, både svartvita varianten å den senare…..otäckt!

  Ha en fin vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *