Some image

Skyltsöndag #476

Midsommarhelgen närmar sig sitt slut, och nu tar BP:s Skylt tema strax över.

Jag kan inte hjälpa men funderar över varför vi firar Midsommar.

Midsommarstången, även känd som majstång, är en stång dekorerad med löv och blommor som reses under festliga omständigheter och firas med mat, dryck och dans. Denna festlighet äger rum vid olika tidpunkter runt om i världen. Ibland är majstången en permanent struktur som endast tas ner för att kläs med löv inför den årliga festen, men den kan även konstrueras och resas specifikt för firandet och sedan tas ner igen några dagar senare.

Majstångstraditionen är mest utbredd i germanska Europa och angränsande områden där germanskt inflytande har varit starkt, men dess ursprung är okänt. I Sverige, liksom på Åland och i svenskspråkiga delar av den finländska skärgården, är midsommarstången en central del av midsommarfirandet. Traditionen med majstången i Sverige tros härstamma från Tyskland och introducerades under medeltiden. Den mest typiska midsommarstången i Sverige har en horisontell bom som ger den formen av ett kors, och på bommens ändar fästs en krans. Utseendet varierar lokalt och regionalt. Till nästa midsommar planerar jag att förbättra min med mer struktur… annars kommer min grundstruktur från tidigt 90-tal.

Nu över till skyltar.

Direkt vid ingången på Feltema (ursäkta Biltema) står det en Vespa för barn som går på el. Bara några pallar hög, så jag tolkar den som 91 cm lång och typ 50 cm hög. 

Ja, den bär Piaggios märke och Vespa. Det var definitivt en fin midsommarpresent till barnen.

En ”glassare” i Sundsvall 🙂 

Åter till regnbågen: Jag letade efter tecken på skyltar genom min kamera, så att upptäcka regnbågen blev en oväntad bonus under vår fotosession till BP. Jag minns hur fröken Ingrid i grundskolan lärde oss om färger som rött, blått, gult, violett och även något som kallades indigo. Och Alnön, min ö, kan ni ana lite till höger i bilden, bakom kullarna till höger. Så, i vilken riktning pekar regnbågen? Eller var finns skatten…

Nu till en knepig detalj: Facit har funderat länge på att måla om alla köksluckor, men jag har velat byta ut en låd hurts, vilket inte är så enkelt med tanke på alla specifika mått. Alternativet skulle vara att byta ut alltihop dvs hela köket. Jag kallade in en gammal barndomsvän, Christer, för rådgivning. Timrå Bygg & Montage AB konstruerade en helt ny låd hurts som passade perfekt med de nya glidskenorna 🙂 Ni kan säkert tyda vilket hockeylag han hejar på 😉 Christer själv var en hårding på isen. 

Till alla som skyltar finner ni under denna flik.

10 svar till “Skyltsöndag #476”

 1. Du fick en ny hurts, men hur blev det med luckorna? Snyggt skyltat och regnbågensslut måste ju vara adress Nacka144=) Ha en fin söndag!

  • Tack LillaSyster! Luckorna och den nya hurts lådorna ligger på Facits arbetsorder med färgsättning o så 😉 Jag tror inte regnbågen träffar mig just där… men ön får duga 😉

 2. Tack Klimakteriehäxan! Jag vet såklart att den träffar min ö 🙂 Du är så välkommen att hoppa på tåget, jag lägger till dig i min tidtabell.

 3. Midsommar är den trevligaste traditionen vi har. Läste på ledarsidan i Norrbottens Kuriren att det är ”Sveriges nationaldag” och kan bara hålla med. 🙂
  Så nu finns det också elskotrar till barn.
  Vacker bild på regnbågen och så klart finns skatten på Alnö. 🙂
  Bra att det löste sig med lådhurtsen. Blir spännande att få höra vad det blir för färg på luckorna.

 4. Tack Byblixtra! Du har nog rätt om Midsommaraftonen, jag firar den mer i alla fall. 🙂 Lådhurtsen ja med samma mått, nu slapp jag byta hela köket. Nyansen ska gå åt det gråa hållet, mer vet jag inte.

 5. Där fick jag mig en lektion om midsommar och stången. Jag har ju bott sju år i München och där firades Midsommar inte alls. Däremot sattes upp majstänger natten mellan 30 april och 1 maj – på valborgsmässoafton alltså.
  Skotern är jättefin. Här har varenda gymnasieelev en sådan. Bra alternativ till moped om man säger så.
  Regnbågen är magisk – en fantastisk och dramatisk bild.
  Gillar kompisens logo på bilen. Kul att du blev nöjd med hurtsen. Nu återstår bara ommålningen av luckor antar jag, och det överlåter du (såklart) på Facit;-)
  Tusen tack för länken, din fina skyltning och all info om Midsommar:-)

  • Tack BP! 16 luckor och 9 lådor sånt piller göra klarar inte jag att måla först ska de slipas och grundas åxå… 🙂 Sedan får jag inte välja färg, förra gången eller dem första ådrade jag allt 😉 Skotern är avsedd för barn. Jo hurtsen är bara nu nytillverkade med färglösa gavlar på… men står på plats. Om du någon gång ser på en hockeymatch från Timrå så sitter alltid Christer med fru Kikki på läktare 🙂 Nu kan du midsommarstång också 😉

 6. Kul att du fick in lite allmänbildning om midsommar, sista bilden var häftig. Du hade tur som fick med både skyltar och regnbågen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *