Some image

Tännforsen

För ett tag sedan var jag till Jämtland och ville naturligtvis flyga vid Tännforsen. Nu fick jag inte in några GPS signaler så jag tordes inte lyfta… gjorde två försök med den larmade så jag landade den igen (synes mot slutet i filmen) Min lilla Canon IXUS fick bli mitt stöd.

Tännforsen är ett vattenfall i västra Jämtland. Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på ca 1 560 kvadratmeter.

Platsen är ett av Jämtlands mest besökta turistmål och är ett av Jämtlands få outbyggda vattenfall. Forsen hotades av kraftverksutbyggnad, främst under 1940-talet, men räddades genom den kraftfulla folkopinionen mot exploateringen.

Mängden vatten som forsar fram varierar kraftigt mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå under andra halvan av maj, då 200–400 kubikmeter vatten forsar över fallets nacke varje sekund. Minst är det mellan december och februari, då Tännforsen istället täcks av en is skrud. Det största vattenflöde som uppmätts under 1900-talet är över 800 kubikmeter per sekund. Det var under vårfloden 1995.

Besökare kan följa en ut markerad vandringsrunda som går runt Tännforsen. Leden  är cirka 1 kilometer lång. Under sommarsäsongen finns det även möjlighet att gå med guide.

Indalsälven rinner från fjäll till havet, närmare 430 km sträcka som avslutar mittemot mig i Klingerfjärden.

 

 

6 svar till “Tännforsen”

  1. Det var mäktigt, minst sagt! Å riktigt intressant läsning. Jag har stor respekt för vatten och är nästan glad att jag fick titta på filmsnutten här och inte på leden;-)

  2. Underbar film, Åke!
    Denna Tännforsen skapade jag bekantskap med redan som 8-åring, då jag var sommarbarn i Hålland. En sommarstugefamilj tog med mig till Tännforsen, vilken upplevelse!
    Senare i livet, på någon underlig väg, så fick jag kontakt med mina sommarföräldrars dotter, som fortfarande bodde på gården i Hålland (närmaste ort är Undersåker och närmaste stad är Östersund). Under tiden som ”dottern” lagade middag åt mig och min make, så tog vi en sväng till Tännforsen och jag fick uppleva den igen!
    Kram, Gerd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *