Some image

Torsdagskäk

Traditionellt äts ärtsoppa på torsdagar. Denna torsdagstradition tros grunda sig på att fredagen under medeltiden var en fastedag, man behövde sålunda ett ordentligt mål mat kvällen innan.I Sverige är pannkaka traditionellt som en stadig efterrätt till ärtsoppan . Pannkakan äts ofta med sylt och glass eller vispad grädde, färska bär och en del lägger till strösocker.

Arkeologiska bevis tyder på att varierade sorter av pannkakor förmodligen var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmålsmat som åts i förhistoriska samhällen där torr kolhydratrik frömjöl blandat med tillgänglig proteinrik vätska, vanligen mjölk och ägg, stektes på heta stenar eller i grunda keramikgrytor över öppen eld för att bilda ett näringsrikt och välsmakande livsmedel.

                                                                                                                                            Pannkakans form och struktur varierar över hela världen. Det finns många varianter av dem i hela Europa. Här är en variant från Nacka.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa