Some image

Tråktorsdag.

Äpplena måste eller bör tas om hand… jag lägger dem på en filt ett tag… så förevigar jag dem i alla fall.

Husmor skivar dem och kokar dem lite.

Sedan in i en mackapär…

Man bara öser i de uppkokta äpplena.

Den sväljer på för fullt.

Här kommer det överblivna ut, som kärnorna tex. 

Där under kommer äppelmoset ut genom en sil.

Maskinens reglage med varumärke.

Fylles på i lådor och sedan står de på svalning, därefter åker de in i frysen. Inget socker, de plockas upp eftersom ur frysen bara. 

Tack Kusin Vitamin för lånet av tillsatsen 🙂 Nu blir det mycket gröt i huset. Jag vill bli som Starke Adolf när jag blir stor. 

9 svar till “Tråktorsdag.”

 1. Wow vilken härlig berättelse och bilderna är underbara som alltid, Lens ball ”kulan” gör ett fint arbete för fotografering! 🙂

  Hoppas gröten blir toppen bra under vintern 🙂 Det är dom som har det bra att kunna skörda från egen gård! Saknar det från sommarstugan där vi hade mycket äpplen, rabarber och krusbär, ja hallon växte fritt runt gården i skogskanten.

  Ha en fortsatt trevlig Torsdags kväll!

  • Tack Åsa! Våra rabarber kör jag över med gräsklipparen (har ju så bra musik i lurarna) Men då går jag över till grannen och knycker 😉 Hallonen är skördade och kokad till sylt, krusbären slåss vi med kråkorna om. Men någon rulltårta skall det väl bli av sylten 🙂 Jag glömde kulan till bilderna som kommer imorgon till LillaSysters färgsprakande fredag… fast jag hade den med i fotoväskan 😉

 2. OMG!!! Ungefär så gjorde min mamma, fast utan hushålls assistent. Hon var hemmafru förstås, vilket är ju ungefär samma sak som att vara pensionär… antar jag;-)

  Bra att du la upp det här inlägget till Tråktorsdag, för vilken tråkgöra…

  PS. Bilderna däremot var en perfekt dokumentation av någon riktigt tråkig hushållsgöra.;-) DS.

  • Ja för några dagar sedan hade jag stått och rullat i en halvböjd låda och mosat äpplen, så dök kusinens förslag upp och tillsatsen passade vår assistent, efter ett telefonsamtal var husmor övertygad och hon åkte direkt och lånade prylarna 🙂 Nu kommer det ännu tråkigare, nu kommer jag att få gå till elektronikaffären och slanta upp.

 3. Snygg bild med äpplena på filten – läckert med glaskulan!
  En härlig dokumentation över mostillverkningen. Jag hade en gammal Electrolux, ärvd av svärmor, tillverkningsår 1949 … med alla tillsatser – och för ca 10 år sedan fanns fortfarande reservdelar att köpa och kanske gör det det fortfarande.

 4. Kanske är tråkigt att göra mos men gott på pannkaka och till fläskkarre. Första bilden var jättesnygg. Kul att du hängde på TråkTorsdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *