Some image

Kyrkor på ön via en drönares lins.

Uppe till höger i bild ligger Sundsvall stad (svårt att se) men sedan kommer bron ut som var öns stolthet fram till att Ölandsbron byggdes 1972. Den här stod klar 1964 och var då Sveriges längsta med sina 1042 meter lång. Segelfri höjd är 40 meter så den är rätt hög.

Till vänster i bild är den gamla Kyrkskolan byggd 1868, fram till i sommar var det Sundsvalls kommuns äldsta skola i drift. Att dom vill bespara på en sådan skön naturplats är för mig en gåta. Sista i släkten här att förkovra vart min dotter (1996-98 i en så kallad 1 2 3 klass) Hit knallade även min morfar, mormor, moster och morbror i ur och skur. Mitt barn hade förövrigt mors kusin som lärare. Mor berättade att vid mycket snö fick dom ta skidorna till hjälp över skogen.

Den gamla kyrkan är byggd på 1100 talet av bönder från ön. Den används sommartid till gudstjänster, även poppolär till bröllop som dop. Far och mor gick upp för altargången året 1956, tre år senare såg mina blå dagens ljus.

Alnö nya kyrka stod klar 1896, här finns den berömda dopfunten från 1100 talet. Dopfunten har lämnat Alnö kyrka vid två tillfällen. 1963 ställdes den ut i Louvren i Paris och 1964 i Uppsala. Dopfuntens utsmyckning visar kampen mellan fornnordisk tro och kristendom och belyser dopets viktiga innebörd. Här ryms 400 personer. Julottan närmar sig.

9 svar till “Kyrkor på ön via en drönares lins.”

 1. Fina bilder från ovan! Trevlig läsning också … intressant med skolan och fint att den gamla kyrkan fortfarande används under sommaren.
  Önskar dig en trevlig helg!

  Svar: Tack Anki! Den gamla kyrkan är riktigt underhållen och den sköts om.

 2. Jättefina bilder från din drönare! Du bor i en vacker trakt.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  Svar: Tack Ingrid! Jo jag bor fint här, bra precis bakom kyrktuppens riktning så har jag 2,7 km till min gård.

 3. Jättefina bilder och så kul att få lite nostalgi. Jag har åkt förbi Alnö kyrka ett antal gånger. När jag var barn så fanns ingen bro dit utan man åkte färja. Härligt att få lite historik över kyrkor och annat. Vilka härliga minnen. Då är du i samma ålder som min syster och jag 10 år äldre.

  Tack för härligt inlägg
  Ha en skön helg
  Hälsning från Malin

  Svar: Tack Malin! Vad trevligt att du har minnen från Alnön 🙂 Det är något vist med kyrkor liksom.

 4. Så himla kul med drönarbilder – man får en sådan fin överblick.
  Tack!

  Svar: Varsågod. Ja det blir ett annat perspektiv, tyvärr får jag bara flyga 50 meter högt här.

 5. Fantastiskt fina drönarbilder:-) Vilken färgprakt i naturen och fina kyrkor samt skola du visar upp. Så himla roligt att du har en personlig anknytning till alla motiv.

 6. Stora kyrkan har jag varit på begravning av fasters man men den gamla har jag aldrig varit in i men den verkar vara väldigt fin och så gammal. Vilket fint foto du tagit med drörnaren skulle jag tro. Inte en snögnutta hos dig och här är det en dm kvar fortfarande och fruset eftersom det varit kallt i några nätter. För tidigt för tidigt

 7. Intressant information. Detta med kyrkor och deras historia har en särskild plats i mitt hjärta, även om jag inte är det minsta religiös.
  Måste skaffa mig en drönare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *