Some image

Utflykt längs Indalsälven.

Målet var att titta kika in på loppisar… vi hittade typ 2 st…

Därefter kom vi till en ort som heter Liden, ett högt berg uppströms ca 5 mil efter Indalsälven till en plats som heter Vättaberget.

Lidens nya kyrka i byn (här har jag gift mig en gång i tiden) Nere till vänster är Lidens gamla kyrka invigt på 1500 talet.

Admin med dotter och lilla Lola. Utsikten är magnifik.

Tur att vissa har stöttepelare 🙂

Och vissa tvingas till koppel 🙂 

Rätt stor sten här på toppen av Vättaberget.

Nästa paus blev vid den Thailändska Paviljongen fortfarande vid Indalsälven. Här klev det ut 5 st munkar från Thailand klädda Jag fick en fin pratstund med en som för första dagen var på svensk mark. Jag glömde ta bild på oss två. Vi passade på att inta en Thailändsk lunch såklart.

Nästa stopp vart Döda Fallet. Vårfloden hade dånat i Storforsen. Men plötsligt blev det tyst en juninatt år 1796. 

Idag finns bara jättegrytor kvar.

Smart ide blev en total katastrof. Efter att arbetet med flottningsleden legat nere i 10 år bestämde Stuguns & Ragundas bönder att börja ett nytt försök att skapa en flottningsled som inte slog sönder timret och laxen hindrades också att vandra uppströms. 1793 anställdes handelsmannen Magnus Huss för att leda uppdraget. Magnus Huss senare känd som Vildhussen hade räknat ut att leda förbi fallet i en mindre bäck. Det hela vart en katastrof. En juninatt 1796 var vårfloden ovanligt kraftig och det hela gick överstyr. Till och med Indalsälvens delta förändrade sig nere vid kusten. 

Ända ned gick vi inte, här har älvens krafter gjort ett hål en gång i tiden… men nästa gång så 🙂 (en plansch från kafeterian) 

Nästa anhalt blev en fin badplats på orten Kälarne. Lola fick svalka sig igen. 

Fotografen passade på att njuta för stunden. 

Nästa stopp blev vid Måsjöforsen. Mitt barn rusade ur bilen direkt: HÖR LJUDET!!! ropade hon.

Albacken heter orten. Jag har passerat här några gånger tidigare, hade detta som mål på tillbakavägen. Det blev en fin överraskning. Ifrån Albacken kommer även Gunder Hägg Jag hade en mycket nära bekant som också härstammar därifrån. De gick en gång i tiden i samma klass har Bertil berättat. 

 

Från överdelen. 

Vattnet brusade bra.

Dotera följde mig inte över på hängbron…

Men hon fick en bra bild på mig 🙂 

Ute på ön delade sig vattnet och rann på båda sidor. 

Med ett enormt sound passerar forsen förbi den lilla ön.

Det lilla röda huset finns mitt på ön. 

Lite motljus 🙂 

Tro kan förflytta berg! Jag hade nog inte stark tro 😉 

Nästa stopp blev vid min lillebrors sommarstuga. En plats jag varit på i över 61 år. Stugan ligger med en närhet på 8 meter från Holmsjön.

Hunden fick svalka sig och dottern letade sten som vanligt 🙂 

Men vad tycker ni om den här utsikten? Strax bakom mig hördes det vinande ljudet också. Jag såg säkert 60-70 tal st på denna resa och typ en i varje samling snurrade. Holmsjön är reglerade av ett kraftverk och där är vattenståndet lågt. I det fina landskapet störde det med stora kraftledningar också. Jag gillar inte detta ute i naturen.  

Men kommer ni inte??? Ni ser här hur lågt vattenståndet är, vattnet brukar gå till trädkanten.

Jag dricker lite till vatten då… Här på stranden brukar jag njuta med husse.

Resan vart på snudd 38 mil, många stopp blev det. Och mycket vatten för min fyrbente vän fans med i bilen. Naturligtvis har jag AC.

 

10 svar till “Utflykt längs Indalsälven.”

 1. Så fina foton från er utflykt!
  Thailändska Paviljongen gjorde vi ett besök vid häromåret när jag var på en bussresa till Höga Kusten. Det var roligt att få se den igen.
  Ha en fin helg!

  • Tack Ingrid! Vad roligt att jag kunde väcka lite minnen för dig. Ni for inte någon mil till då till Döda Fallet…

 2. Ett helt underbart inlägg! Vilka fantastiska bilder, inte mins dina foton dom drönaren fick ta. Naturen vid Indalsälven är otrolig och jag kan nästan höra det forsande vattnet. Vilken sommar! Vilken utflykt:-)

  • Tack BP! Det vart en lyckat utflykt, vi som bara eller min sambo och dotter som ville på loppisar. Jag fyllde tanken full och rullade iväg. Jag har ju lite guldkorn här och där liksom i bagaget. Vi vart ju borta en 10 timmar… Drönaren var inte med denna gång, men nästa så 🙂 Jag har ett mål i Hammarstrand du kommer att få se.

 3. Vildhussen och hans tilltag är väl kända för mig, men vilka fina bilder från er utflykt.

  • Tack så mycket! Men så trevligt att du kan Vildhussens historia. Att tömma hela sjön… tänk så mycket som förstördes efter älvens väg mot havet. Bilderna blev riktigt lyckade i det fina vädret.

 4. Fantastisk utflykt där, underbara bilder och lite historia, det gillar jag.
  Ett underbart blogginlägg således, tackar för detta.

  ha det fint Åke.

  • Tack Micke! Dagen vart riktigt lyckat. Vädret var toppen och bara att åka runt så här är något jag gillar. Nu vart mitt sällskap mycket nöjd, det vart en lyckad semesterdag för oss alla. En AC gör sitt till också för att lyckas. Indalsälven är en mycket vacker älv som rinner från fjäll till kust. Det finns många sk guldkorn efter dess led. Jag är uppväxt vid denna älv, och sitter just nu och beskådar soluppgången över dess delta. När jag var liten kan jag även berätta hur jag jumpade på sammansatta stockar efter älvens strand. Där har jag metat mycket stora abborrar också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *