Some image

Utflykt – Västanåfallet.

Västanåfallet är ett vattenfall efter Eksjöån.

Fallet är ett så kallat kaskadfall där vattnet faller utför klippavsatser. Fallhöjden är över 90 meter. Vattenfallet blev år 1978 tillsammans med den omgivande marken ett naturreservat. Vattnet rinner ut i Mjällån, som i sin tur rinner ut i Ljustorpsån som ansluter sig senare  till Indalsälven och ut i havet vid mig. Vid fallets avslutning drevs fram till 1867 Västanå Järnbruk. Flera av dess byggnader är fortfarande bevarade.

Smedjan är uppbyggd på 1700 talet. Till höger ses den finbladiga ramsågen. Sågen verkar ha uppförts i början av 1900 talet och var i bruk till 1950 talet. 

Lillplutten var glad att få klättra i den tomma forsen.

Dagen före hade det ringt på min FaceTime; När får jag kameran? 

Det är lite svårt att se den branta lutningen kanske

Bild från halva vattenfallet ungefär.

På sidan om fanns det vissa trappor att gå i.

 

 

Balansering på hög nivå 🙂

Här fick Lill Plutten prova med sin kamera.

Alla vinklar skulle dokumenteras.

Hej hej! Jodå den är blå 🙂

 

Titta där uppe då. 

Timmerflottare år 2021 🙂

 

Här kan man verkligen dricka vatten tycker min fyrbente vän.

Raska steg fortsätter vi uppåt.

Vi kollar vinkeln på flottningsrännan. Strax efter detta bär det verkligen utav utför. En kamrat till mig Benny, har provat denna ränna med tefat. Han trodde det gick i 100 km på slutet… 

Liksom de flesta vattendrag förr användes även Eksjöån som flottningsled. 1910-12 byggdes en kraftig ränna i järnplåt för att underlätta flottningen förbi fallet. Rännan var i bruk fram till 1960 då biltransporterna övertog flottningens funktion.

Från dammen leddes därefter stockarna i timrade rännor ner till Mjällån för vidare transport ner till Indalsälven och det sorteringsverk som låg i Indalsälvens delta. Därefter bogserades det till sågverk utmed Klingerfjärden. Så här härifrån kom det en och annan stock som min morfar sågade till brädor. Min morfar var på ett x antal sågverk på Alnön. Som mest var det 16 st sågverk igång här runt Alnön. Idag finns bara ett kvar som är bland Europas modernaste sågverk och som ideligen byggs ut. 

Indalsälven rinner ut i Timrå, på 1500 talet stavades kyrkbyns namn ”Timmeradh” Förledet timmer kan stå för timmer och byggtekniken som i norden är känd sedan 800- talet. För efterledet radh finns två alternativa tolkningar. Det skulle dels kunna betyda ”byggd” eller alternativt syfta på  dialektordet rå ”liten myr; fuktig sänka. Jag tolkar det hela till ”Timmerå” 

Min fyrbente vän och jag tog en promenad till hälsokällan när de andra skulle in på utställning. Det hängde en skopa man fick dricka ur när man lyft locket. Vi avstod det hela. 

Naturligtvis har jag haft min drönare uppe här. Förra året i början av maj när fallet är som tjusigast. Klicka upp för bästa bild och glöm inte ljudet.

 

 

3 svar till “Utflykt – Västanåfallet.”

  1. Imponerande med din video:-) Lika imponerad är jag över Lillpluttens balans, att han vågar sig på dessa ”trappor” och inte minst att han verkar vara en duktig och noggrann fotograf. Ja, han har ju haft världens bästa läromästare eller hur:-) Sedan verkar han väldigt förtjust i Ronaldo;-)

  2. Tittade på kartan och såg att du hade förflyttat dig en bit norrut. Jättetrevligt och jag hänger med. Så fint här och dina bilder är suveräna. Kul att Lillplutten också gillar att ta bilder.
    Har antecknat namnet Västanåfallet så att jag vid tillfälle kan ta en vända hit.
    Kul att Lillplutten är med och roligt att se honom här i farten.
    Kan tänka mig att mina barnbarn också gärna skulle balansera här. Jodå, jag också. Timrå besökte jag ju för någon vecka sedan och förra veckan passerade jag här på vägen upp och ner från Höga kusten.
    Stort tack för turen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *