Some image

Var det bättre förr? #Motboken

Jag har alltid trott att detta var svärmors bok. Men läser man på så fick inte gifta kvinnor ens en motbok. Ogifta kvinnor fick ansöka om att få en tilldelning av boken. Nu är det närmare 68 år sedan den förvann. I början av 1900 talet söps det så kraftigt att det blivit ett samhällsproblem. För att minska denna alkohålskonsumtion infördes runt 1915 motbok. Detta är ur svärfars motbok med nr: B12912.

Åldersgränsen var 25 år, för gifta män räckte der med att man fyllt 21, alla ansökningar prövades mycket noggrant. Det kollades upp skötsamhet, fast anställning samt en god ekonomi var som krav. 

Snacka om byråkratiska krav. Hela systemet kallades Brattsystemet. Mannen bakom namnet var läkaren & politikern Ivan Bratt. Nu fanns det chans att ansöka om extra tilldelning som på tex bröllop, födelsedag eller begravning. Men det skulle med på blanketten lokalens storlek, antal inbjudna, maten som skulle serveras och hur länge festen skulle hålla på. Det gällde med andra ord att vara ute i tid och inte smaka på spirituosan i förväg. 

Här ser man hur svärfar använt 13 st blad ur denna motbok. Tänk er att ransonen från början var från en eller två liter i månaden , men det steg senare till tre och fyra liter. Jämlikhet fanns inte på kartan, för gifta kvinnor ansågs inte behöva ha motbok, men ogifta kunde ansöka om att tilldelas en till två liter i kvartalet. Pensionärer låg i klassen som tilldelning likt kvinnor.

Riksdagen beslöt till slut att den 1 oktober 1955 skulle boken avskaffas. Så här har vi Arnes sista inköp. 

Bra eller dåligt ja? Min kompis Rainer påstår att om inte motboken avskaffades 1955 kanske vi inte funnits. Det är helt sant tillägger han… för mor och far hans hade berättat att storken trodde dom inte på 🙂 För efter en dans på Matfors Folkets Hus blivit tillverkad mot en blombräda i Horsta. Och jag kommer ju på att mina föräldrar drog sig till altaret för giftermål 1955 och tre år senare fick jag se dagens ljus.

8 svar till “Var det bättre förr? #Motboken”

  1. Jag har några olika böcker i min ”Åkelåda”, där finns Inskrivningsbok, Sjömansbok, Medlemsbok (Lantmännen) Yrkesbevis (Maskinförare) och Pass, men ingen motbok, men det borde han ha haft en tycker jag. Han fyllde 25 år 1953, så inte kunde han ha klarat sig utan motbok fram till 1955.
    Ha en fin tisdag!
    /Ingrid

  2. Mina föräldrar nyttjade aldrig alkohol så jag har inte haft en motbok i min eller deras ägo nånsin.
    Men förstår att den kanske behövdes då?
    Intressant. Och var det bättre förr? Man vet inte.

  3. Jag har sagt det förut, men jag avundas dig alla gamla prylar du bevarat….
    Lite kul att man hade sänkt ålder på gifta män, man räknade väl med att makan skulle tukta… 🙂

  4. Nej, det var absolut inte bättre förr. Men när jag tänker på motboken så förstår jag faktiskt att många, speciellt i norra Sverige satsade på hembränt. Och reglerna inklusive diskriminering av kvinnor är ju rätt så horribla om jag ska vara ärlig…
    Himla kul att du har sparat på så många ”klenoder” och delar med dig.

  5. Nä allt var inte bättre förr….men vissa saker =)
    Idag behöver man nästan flytväst och båt…..fy vad det regnat/ regnar.

    • Mycket bra länk om vår härliga stad Sundsvall, här kan jag tillägga att jag är uppvuxen nära Skatan och Galtström som ligger i Njurunda ca 2 mil söder om Sundsvalls centrum.

      Det finns otroligt mycket att se och göra i vår stadsdel dock så är vi väl mättade och tycker att det inte finns så mycket att göra längre.. Men det finns alltid att göra… gäller bara att ta sig i kragen och bege sig ut!! <3

  6. Motbok är inget jag har något minne utav att mina föräldrar hade eller min Farmor o Farfar/Mormor o Morfar hade..

    Vissa saker var nog bättre förr, men samtidigt är många saker mycket bättre idag! ÄR det något jag inte gillar i dagsläget så är det uppfostran av barnen.. De får göra som de vill idag och de har ingen respekt alls och de yngsta är riktigt uppkäftig mot föräldrar och de äldre – idag får du inte röra barnen för de är så medvetna att de till o med säger ”rör du mig så anmäler jag dig” Nä tacka vet jag riktig barnuppfostran där de verkligen får lära sig rätt och fel, vett och ettikett osv..

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa