Some image

Vem har namnsdag idag?

Dagens namnsdagsbarn är Åke, och admin lyssnar till det namnet. Åke har nu två namn till som firas 1 augusti och den nionde i samma månad. Ja har inte kärt barn många namn 🙂

Hur som helst så betyder Åke Lillefar. Nu är jag väl inte liten precis… men min mor tycker väl det fortfarande 😉

Åke är i alla fall ett mansnamn av varierande ursprung. De nordiska varianterna (Aake, Aage, Áki, Oke, Ocke, Ooke, Åke) anses vara en gammal diminutivform av ett ord som betydde anfader, áki på fornnordiska eller anihho på fornhögtyska. Namnet skulle alltså kunna uttolkas som lillefar eller liknande. De frisiska varianterna (Aage, Age, Hauke, Ocke, Ocko, Oke, Okke, Okko) är smeknamn för namn som börjar på förstavelsen ”Ot-”, vilket betydde egendom eller rikedom på fornhögtyska. Den japanska varianten (王家, ofta transkriberad som Ōke) gavs till prinsar som hade rätt till tronen i händelse av att den kejserliga ätten skulle dö ut.

Namnet har använts rätt så länge i Sverige, speciellt söderut i Svedala, och hör till de namn som omnämns på runstenar. Det var ett relativt vanligt namn i Götaland på 1500-talet. Under det senaste seklet hade det sin populäraste period 1925 – 1945. 31 december 2005 fanns det totalt 100 238 personer i Sverige med namnet, varav 21 793 med det som tilltalsnamn. År 1959 fick jag mitt namn. Döpt på BB i Sundsvall.

Varför jag också fick det var från en av pappas bäste kamrat, så jag vart Lill-Åke och han vart då automatsikt Stor-Åke. De lekte vist med Märklintåg innan jag ens kunde sitta upp som de ”sa” var mitt.

Här kommer en plåt på de första leksakerna, fotografen (farsan) fick vist staga upp mig 🙂 PV:n finns tyvär inte kvar 🙁

 

Min nalle finns givetvis kvar: Den är 54 år och 145 dagar gammal. Mor stickade klädseln på 70 talet 🙂

 

Vad jag också är stolt över är att namnet används vid bokstavering för bokstaven Å.

Så känner ni för att gratulera mig sker mottagning i hemmet med tårta och kaffe, kom gärna efter 17 tiden. Anmälan före önskas.

När admin skriver detta kommer första SMS:et Tack Cissi 🙂

2 svar till “Vem har namnsdag idag?”

  1. Grattis på namnsdagen och lycka till med köket

    Visst stul kvarstår med bloggen men mycket bättre

    Ha en bra vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *