Some image

Vinterpromenad på Åstön bland räv, svan, fyr, lotstorn & hav.

Man ser tillbaka lite grann… bra precis ett år sedan.

Det här var en promenad som blivit framflyttad länge nu, såklart är det mitt fel. 09:oo körde grannen Thomas fram limousinen på Nacka (blå punkt till v) Vi skulle bege oss ut i den yttre skärgården (blå markerad ring till h), bilresan beräknad till timmen. Över bron upp till Johannedal sedan norrut mot Timrå, Sörberge och Söråker med vägen ut. 

Åstön är en ö, med ett naturreservat som bildades år 2000 av Timrå kommun. Naturreservatet är 395 ha stort och är ett representativt område för norrlandskusten. Kuststräckan inom reservatet är cirka 15 kilometer och saknar mestadels bebyggelse. Syftet med reservatet är att skydda och vårda ett representativt skärgårdsområde så att naturen får utvecklas fritt, samt att utveckla friluftslivet i områdets kulturhistoriska marker.

 

Vi parkerade bilen och klädde på oss, enligt rapporten skulle det blåsa 5 m/s. Temperaturen var kring nollan. Vi hade också noll aning vad som väntade oss. Röd markeringen är vägen ut vi gick och de svarta prickarna är vägen tillbaka.

Området har en långvarig kulturpåverkan i stort sett sedan det steg ur havet. Reservatets högsta punkt är 37 meter över havet och ligger på Österskatan strax sydväst om Skeppshamn. Med en landhöjning på cirka 8 millimeter per år innebär det att hela reservatet låg under vatten för ca 4 600 år sedan. Det har funnits flera småbruk och fiskarstugor på Åstön och sedan 1940-talet fram till i slutet av 1990-talet var det ett militärt skjutfält. Flera av försvarets byggnader är kvar men används för andra ändamål idag. Landområdet inom reservatet är ytletat av försvaret på jakt efter oexploderad ammunition och är ofarligt att vistas på. I vattenområdet mellan Leskäret och Skeppshamn samt runt Leskäret råder däremot ankrings- och dykförbud på grund av risk för oexploderad ammunition.

Tre delområden har avsatts för att specifikt gynna friluftslivet i reservatet. Besöksmålen vid Skeppshamn (delområde 1), Åkeröviken (delområde 2) och Lotstornet (delområde 3) har möjligheter att utveckla verksamheter som syftar till att främja besöksnäringen och friluftslivet. Området vid Skeppshamn inkluderar det gamla kapellet från 1700-talet, ett fiskarmuseum och en servering i den gamla officersmässen som har öppet sommartid. Vid Skeppshamn finns även stugor att hyra på korttid. Vid Åkeröviken finns en badplats och en brygga för båtar att lägga till vid. Fina badstränder finns även vid Koviken i reservatets västra del.

Första bilden tagen 10:01 i Skeppshamn. Härifrån får man gå till fots. 

Vädret rår man inte på. Vi hade förberett oss med kläder. 

Havet är underbart alla årstider anser jag. Vi valde att gå motsols. Thomas tyckte vi skulle ha solen på tillbakavägen.

 

 

Rakt över till Finland.

Nästan överallt ligger det bräder, kommer från en förlisning av buntar med virke för någon månad sedan lite norrut en 3-4 mil. 

Vågorna slog upp mot klipporna vid Åstöns yttersta spets. Tanken var att vi skulle fika här ute, men vädret ändrade snabbt vår plan.

En av Åstöns två fyrar.

Lastfartyget Vechtborg (NL) tuffade förbi i 12,9 knop.

 

Där vid en glänta i lä sitter vi och fikar så ser jag en person kommer gåendes. Sumpen min fd arbetskollega. Han frågar om vi sett någon räv? Nej det har vi inte men rävspill alldeles nyligt. 

Vi sitter där och lyssnar till Sumpen som visar bilder ur sin telefon och berättar om räven han har följt i två år. Plötsligt säger Thomas: Där är ju den 🙂 

Sumpen hade tagit ledigt denna dag och gett sig ut att leta efter räven. Han hade med sig en ryggsäck med godsaker. Hur han lockade fram räven vill jag inte avslöja. 

Räven undrar vad han ska få?

Jag låter kameran knäppa på. 

Den försvinner ibland med maten, S berättar att hon har 4 ungar någonstans. Dom tar hon inte fram för oss… eller så gräver ned godsakerna. 

Det var en sagolik vacker stund.

Nu kommer vi till den gamla utsiktsplatsen/lotstorn på tillbakavägen. 

Thomas studerar vid Åstöns sydöstra del, fd lotsutkik. Kumlet är 5 m högt och står på 15 m över havet. 

T studerar fågellivet här vid stranden, här brukar det stå ett långt bord men bänkar. Men naturens makter hade förmodligen gjort sitt. Nu var det enkelt byggt med lite flytvirke.

Havet är mäktigt. 

En aningen kallt. 

På väg upp till det nyare lotstornet vid Storhamn.

Utsikten är magnifik över Banskäret. Här hade en vän till mig stuga som liten med sin familj innan militären tog över det hela. 

Tillbaka i Skeppshamn.  Vi pratar om en fika till och vilar benen. 

Vid denna bod dukar vi upp termosarna igen med både choklad & kaffe samt kexchoklad. 

Här syns den gamla kyrkklockan anno 1700 tal bakom trädet (det tar vi en varmare dag) 

 Då vi sitter där kommer en svan simmandes.

Thomas pekade på en strömstare sittandes på en sten.

Tur jag hade en macka över att bjuda på 🙂 

Men han ratade osten 🙂 

Jag vet att vissa har sett detta inslag, men nu fick ni se det igen 🙂 

29 svar till “Vinterpromenad på Åstön bland räv, svan, fyr, lotstorn & hav.”

    • Tack så mycket Morgan. Ja du känner ju till dessa platser, jag kommer aldrig att glömma när vi övernattade med din segelbåt när vinden mojnade så vi sökte natthamn då vi vaknade att kriget pågick utanför i Åkeröviken 🙂

  1. Tack så mycket Angela. Jag försöker lära mig skriva… men jag är långt ifrån dina fina berättelser. Jag ska försöka bli författare då jag blir stor 🙂

  2. Oj, Oj, Oj Åke – vilket inlägg!
    Helt underbart med alla ”vid-havet-bilder”.
    Å så RÄVEN – vilken grej! Jag är så fascinerad av alla som lyckas fotografera rävar, har knappt sett någon under hela min livstid. Då har jag ändå bott på (i närheten av) landsbygd större delen av livet. Så för mig är det ett exotiskt djur.
    Tack för alla fina bilder och Grattis till ditt möte med räven.

    • Tack Barbro. Det vart kanske för mycket bilder, men jag ville inte banta mer. Men hela vandringen tog 5,5 timmar inklusive alla utforskande av naturen. Vi njöt till våra fikapauser ute i naturen, räven, fåglarna, vågorna, klipporna, utsikten lotstornen för att inte nämna stränderna, dessutom skulle det finnas tid för fotografering också. Inlägget före var bara skyltar. Jag hoppas jag kan får uppleva rävungar någon gång. Annars stryker det rävar runt vår gård. Har flertalet foton på det.

    • Tack Ditte och varsågod. Det här är inte så långt ifrån du brukar besöka som du ser på kartan, ca 30 minuters bilfärd till.

  3. Vilka höjdarbilder! Å räven – WOW! Har aldrig sett en räv irl, och hade då aldrig trodd att den äter ur handen på människor. Trodde räven var ett vilt djur. Men det är klart – nöden har ingen lag. Finns inget ätbart för rävfamiljen som blir man kanske ”tam”.
    Vilket fantastiskt äventyr du har varit med om. Det är inte helt fel att vara sjukskriven, eller hur?! Å långpromenader sägs ju vara den bästa medicinen mot rygg- och nackont. Som sagt – ett helt underbart inlägg:-)

    • Tack BP! Räven är ett vilt djur, nu har dom följts åt i två år. Han berättade lite om trevliga träffar om dem och visade bilder. Är man vän med naturen är det bara att suga åt sig. Bästa rehabiliteringen är att vandra runt ute i moder jord i lagom mängd. Thomas har alltid ficklampa med sig så det gick ingen nöd på oss. Men som jag berättade i söndags for vi 09.00 och kom hem 16:30 🙂 Jag studerade lite av vad du räknat ut om sju km stämmer säkert. Nu gick vi ju inte bara på stigarna/vägarna utan ned på flera stränder också och runt lite klippor också där inte isen låg. Vi hade dubbar med oss men använde dom inte. Du får inte bli chockad nu, men jag var tvungen att kliva upp kl 04 nu och vandra lite för att komma igång/sudda bort lite av de onda, då tog jag min fyrbente vän med mig också. Pannlampa och reflexjacka på förstås. Jag brukar säga: Det är bara hästar och idioter ute vid denna tid och jag såg ingen häst 🙂

    • Tack så mycket Tony. Det här är ett mycket fint område som omger sig av det vackraste jag vet (havet) Du kanske förstår hur mycket båt jag åkt båt här i mina dagar sedan småben. Havet har alltid gett mig ro.

    • Tack Janne! Jag njöt hela dagen där vi traskade omkring, man vet aldrig vad som händer därute på skäret. Det är bara att ha ett öppet sinne för moder natur i alla väder. Räven gjorde det extra fint såklart.

  4. Waow!
    Vilket inlägg! Redan från början blev jag intresserad och tänkte att dit ska jag. Ska föreslå min syster det resmålet när jag hälsar på henne … hon bor inte så långt ifrån.
    Bilderna på naturen! Och djuren! Och byggnaderna!
    Vilken upplevelse det måste ha varit med räven.
    Nu vet jag vart jag ska när det blir lite varmare och vårligare.

    • Tack Anna-Lena.
      Ja det var en enorm upplevelse att få möta min kompis och räven. Men vilken tur du har systern i närheten. Moder natur är vacker där ute, många klippor och några sandstränder med fina vikar att besöka. Jag såg nu att jag gick 8,1 km totalt. men det finns mycket mer att upptäcka. Har du barn med dig ska du gå ner i något skyddsrum tycker jag. Matsäck är att rekommendera. Tack för kommentaren.

  5. Vilka sagolika foton å vad ni måste ha njutit av vinterlandskapet….naturen är ju oslagbar….det måste vara värt att göra samma tut sommartid!

    • Tack Christian! Moder natur bjuder på mycket vackert. Hösten är sagolik här ute när vågorna slår som högst över skären. Våren, sommaren och vintern har sina tjusningar. Du förstår att mina kameror gick varm här ute. Jag har gått denna runda en gång då det var -16 grader ensammen. Med solnedgång där ute vid fyren och fick gå i mörker hem 🙂 Klart vi ska gå denna sträcka en sommardag också 🙂 Man kan bada på många ställen 😉

      • Kära nån vilka äventyr du varit ute på….men vad är det du säger, går det å bada?!? Inte helt utan att man blir sugen……vi har inte planerat semestern än så…..

        Trevlig helg!

        • Äventyr ja, det händer alltid något då ja är ute liksom. Min dotter säger så också: Typiskt pappa. Jag mins du skrev att jag kände alla när vi gick på Spikarnas lotsstation. Nu kom det ännu en fd arbetskollega vars far har varit både Lois och sjökapten. Klart det går att bada i havet. Klippor eller sandstrand det är bara att välja 🙂 Vi klurar ut något såklart.

  6. Helt underbara bilder och beskrivningar av ett älskat ställe, Havet är magiskt och den speciella känslan över det storslagna i naturen är du en mästare på att beskriva i bilder. Tack Åke.

    • Tack Elisabeth! Det är fint därute som du har koll på. Det är så roligt att visa upp bilderna för dig. Jag glömmer aldrig då vi gick runt på ditt skär och såg där spisen och sjöboden hade stått. Jag gör gärna om det med dig igen.

  7. Helt fantastiska bilder Åke och riktigt härligt med räven där, djur i största allmänhet tilltalar ju mig men en räv har jag bara sett ett par gånger i livet och då på långt håll.
    Jag tackar så mycket för ett intressant blogginlägg.

    Ha det fint Åke.

    • Tack Micke. Vilda djur är alltid en fröjd för ögat och riktigt trevligt när man får dem på bild. Jag är mycket glad att få vistas i en natur där man får se dem vilda. Detta möte var ju bara tur när min kamrat dök upp. Detta lever jag på länge. Min önskan är att få se rävungar. Jag vet vart det brukar födas och finns gryten men man ska ha mycket tur och tålamod om dom kommer fram just precis när man är där. Men jag jobbar på det. Trevligt att du gillade mitt blogginlägg.

  8. Fantastiskt vackra bilder. Jag vill krypa in i dom och följa med på promenaden ;). Sen när du nämner Timrå så blir jag så nostalgisk. Klassen åkte från Sundsvall dit till den då nya simhallen/badhuset. Efterråt fick vi fika på deras lilla café och lyssna på musik från Jukeboxen. Oftast spelades Emile Ford.

    Vilken lycka att sitta vid dessa fina bodar och dricka sitt kaffe. Förstår att ni hade det toppen

    Detta med räven var så magiskt och bilderna så vackra. Att komma såna djur så nära måste vara nåt man aldrig glömmer. Jag njöt av hela ditt inlägg med både bilder och berättelser

    Ha en toppenfin fredag
    Hälsning från Malin

  9. Tack så mycket Malin! Ja vi njöt verkligen över hela vandringen. Räven vart ett extra pluss såklart. Nu ska du få höra en tråkigt nyhet, ditt/mitt gamla badhus som har stått där sedan Hedenhös tid, är på väg att rivas nu. Det är byggt ett nytt vid Idrottsanläggningen. Om du kommer ihåg vart Timrå isstadion låg? Timrå var mycket tidig med badhus och fostrade många duktiga simmare genom åren.

  10. Ja vist är det vackert med naturen. Han har följt den i två år och även vandrat med den timtals i skogen, även fått se de fyra rävungarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *