Some image

Ytterligare en nivå

Min far överlämnade en gåva till mig för en sisådär 55 år sedan, föra över en bild till ett papper. Jag fick vara med i mörkerrummet, på filmuppdrag bara för att nämna något…

Han satte en stor kamera i min hand när jag var 5 år ca, laddade den med en filmrulle på tolv bilder och sa: Fota på min pojk. Platsen och bilderna kommer till sommaren.

Framkalla i en dosa, skaka blanda med olika vätskor på tid osv. Sedan kom det roliga att förstora ut på ett papper… 

Vid 15-16 års ålder när man började tjäna ihop egna slantar gick det till en smalfilmskamera (Chinon) Åren därpå vart det till Elmo med ljud, laddade en ryggsäck med filmer tog bussen till Åre (innan jag hade körkort) och filmade vår stora skidåkare Ingemar bla. Det fans en till kille vid namn Ingvar Bergqvist som också deltog, gick året över mig i skolan  (mycket lovande, jag tror hade den 3:e bästa mellantiden, men åkte tyvärr ur) Jag fick även filma ett bröllop innan jag hade körkort ens. 

Åren går och jag har några Go Pro kameror jag använder då och då… nu till min nästa nivå, jag vill ju upp i luften liksom. Rörliga bilder är något vist. 

Har nu övat nu lite mer med min drönare… flyga är väl sisådär svårt…

Här klipper jag ned 16 filmer till en film. Filma fota är ju ingen konst, kruxet är att försöka få det så innehållsrikt som möjligt också då. 

16 filmer skulle ned till 1. Filma & fota är en bråkdel av vad som krävs sedan liksom. Dessutom ska filmerna eller bilderna vara godkända för spridning från Lantmäteriet. Samt lite sound ska på förstås.

Se så liten kameran är för att inte säga minneskortet på 64 GB (ligger under)

Så här ser bilden ut på monitor (Ipad mini) när man flyger. Här har man kontroll över det hela.

För 14 dagar sedan var jag i Värmländska skogarna, vädret var inte det optimala, men vid 15 tiden slutade det regna i alla fall, blåsten kom i byar men jag tänkte: Går det så går det.

Det röda huset är 180 år gammalt, allt är renoverat till originalskick anno 1840. Det gula är lika fint renoverat fast ny färg måste på i år. Nu håller uthuset på få en upplyftning också… det här kommer bli riktigt fint. Ni förstår väl att jag håller koll 🙂

 

 

 

9 svar till “Ytterligare en nivå”

 1. Vilken fin film du gjort från Nol och vilka minnen du väcker till liv.
  När jag var barn fanns det en duktig fotograf här på samhället och han fotograferade inte enbart utan han drev en bokhandel o bosättningsaffär också och så framkallade han filmer för andra. Det var så spännande att stå där i mörkrummet och se hur bilderna växte fram och jag stod där ofta. Han hade verkligen tålamod med en liten tös.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Svar: Tack så mycket Ingrid! Det var samma här på den ort där jag växte upp, Anders (tremänning) drev en bokhandel + fotogrejor, jag stod många gånger och dreglade i skyltfönstret på kvällarna. Så kul att han hade tålamod, jag gör lika med barn som vill hålla i min kamera tex. Man vet aldrig vilken väg man kan leda dem på.

 2. Har ju haft en del kameror under mitt liv, köpte någon avancerad sak 2016 som tyvärr bara samlar damm i ett skåp men i dessa tider är ju mobilen med hela tiden så den får sköta fotograferandet.

  Drönare är ju intressant och något jag funderade på ett tag…man kan få riktigt fina vyer på bild med en sådan.
  Bra jobbat där.

  Ha det bäst.

  Svar: Tack Micke! Jo det kan bli en hel del intressanta vyer. Jag har några favoritplatser uti svedala jag kommer att besöka liksom.

 3. Det blir annorlunda och verkligt fint från en drönare. Kul att läsa ditt inlägg.

  Svar: Tack Tony! Ja det blir som en ny dimension.

 4. Så roligt med en drönare!! 🙂
  Å, visst är det så att fota och filma är det lätta jobbet. Redigering kan ta mängder av tid.

  Svar: Jo det är ju det. Fota och filma touchar man bara en knapp. Redigering är en annan sak. Det här filmen är tillägnad min vän som renoverat dessa två hus till allt i original 1840. Diskbänken och kylskåpet syns inte de är integrerade i en bänk i gammaldags stil. Till och med två varv timmer är bytt i de nedre delen runt om.

 5. Då är du ju nästan född med en kamera! Så himla roligt för dig att ha varit med om fotons/filmens utveckling under så lång tid. Det var inte riktigt bättre förr, men roligt var det ändå med egen framkallning i mörkrum till exempel.
  Du verkar redan behärska din drönare efter bara lite övning. Peter med bloggen Freedomtravel har sedan ett år tillbaka gjort många filmer med drönare. Han är rätt duktig på det. Så kul att se världen från ovan… och man kan liksom ”styra själv” vad man vill se.

  Svar: Ja detta är andra filmen jag sätter ihop. Man lär sig så länge man lever 😉 Jo från Dubbel 8 som var den första filmen som vändes efter halva tiden i kameran, därefter delades den vid framkallning och blev således Dubbel 8. Sedan kom Super 8:an det var som en filmkassett.

 6. Vad roligt att få höra om ditt intresse från början. Och visst har kamerorna utvecklats. Kul med drönaren . Tycker det verkar väldigt svårt att få till det. Men at se tillvaron lite från ovan är ju en speciell känsla. Men inget jag ska ge mig på. Funderade när jag var i Vemdalen på att sätta ne liten kamera på hjälmen. Men det stannade vid en tanke.
  Jätteroligt att se din film. Ser fram emot mer.

  Svar: Tack Ditte, det här med hjälmkamera är kul. I skidbackarna kan det bli fina vyer. Det är något vist med rörliga bilder. Jag gjorde en skoterfilm för ett år sedan med tre Go PRO kameror, där en satt på hjälmen bland annat.

 7. Så häftigt 😀
  Det där blev ju riktigt bra.

  Du har jag skrivit en del om din pappa och vad han betytt för dig. Det är alltid lika trevligt att att få ta del av det. Rörande på något sätt.

  Vad är Nol för ställe? Du kanske har berättat det, men det har jag i så fall missat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *