Some image

En tradition att föra vidare.

Så här oväders tider känns det tryggt att kunna laga mat på en traditionell vedspis. Den kräver ingen energi alls och eldas med 32-35 cm ved, sån man hugger ute i skogen för de som inte vet. Givetvis fungerar den utan el.

Jag skulle tro att detta är vårat bästa redskap i köket, den ger dessutom en mycket behaglig värme. 30 grader i vårat kök är inte så svårt att få 🙂

Då kan ni räkna ut själva vilken energi jag spar. Fläktar styr värmen runt i huset, en går föresten utan el.                                                                                                    Byggnadsnämnden var mycket positiv till mitt sätt att montera in vedspis vid nybygget.

Min mormor & morfar bodde 3965 meter ifrån mig fågelvägen och morfar var omtalad för Alnöns största vedhögar. De använde sin vedspis fram till åren 1955-56. Enligt mor byttes köket ut då.  Morfar Tyko satte  in elspis. Den kan naturligtvis varit ur eldad också.

Traditionen är i alla fall att föra Mormor Linneas sätt att baka vidare 🙂

Här kommer Julskinka anno 2013 på bild 🙂 Jag griljerade den förståss!

Inget märkvärdigt att röra ned ägg med Lasses senap,  pensla respektive strö på och in i ugnen, men som alla mormödrar och farmödrar att få 225 grader i ugnen är inte så enkelt 😉 För de ja som kunde laga mat varje dag ja 😉

Vad jag också har för roliga minnen från morfar & mormor var att varje jul fick vi en egen halv gris, morfar födde upp griskultingar 🙂 Vår julskinka var alltid störst i kvarteret (min mor ville ha den stor) 10 kilo var inget ovanligt… Morfar kunde göda grisar 😉 De hade en speciell grishink i köket där det samlades rester och ute fanns en mycket stor järngryta som han eldade under och rörde ihop alltmöjligt 😉

Alla hushåll i vårat län har fortfarande inte el efter Ivar som drog förbi 🙁 Tänk att vara utan Facebook, surfande, ladda mobilen eller MSN och allt vad det heter… jag har min vedspis om elen skulle falla bort 🙂 Givetvis ett litet elverk också 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: