Some image

Glad Måndag.

”Glad Måndag” dyker upp igen. Carita har uppfunnit temat.

”Du behöver inte en ny dag för att börja om, du behöver bara ett nytt tankesätt”

Höga världen hade utlovats inför fredagsnattens Norrsken. Var och tittat till 2 ställen med fyrhjulingen under dagen… och tre ställen till fans med i beräkning.

Dit jag ville egentligen var det en bom, och där hade jag inte förberett grannar att vi skulle in… då fick det bli Stornäset, en plats ca 4 km ifrån mig här på norra ön.

Åsa och jag gav oss ut så Norrskenet dök upp alldeles framför våra fötter eller jag med min klumpfot då 🙂 Varma kläder var ett motto, jo det blev allt -3 grader på nålen.

Bilden ovan fotat av Åsa Danielsson. Jag hälsar Aurora välkommen 🙂

Denna vinter är chansen att se norrskenet på himlen den största på över ett decennium i hela landet. Se till att följa prognoserna och ge dig ut på en stjärnklar natt. Klä dig varmt med en tjock mössa och vantar, och kom ihåg en viktig detalj: tålamod.

Våra kameror fick börja klicka på runt 20:00 🙂 Till höger nere i bild startar ett flygplan på bana 16 från Sundsvall-Timrå flygplats också så det är inget UFO. 

På det här stället är den en plats med ett gammalt sågverk och en båthamn på senare tid… därav finns det lite stolpar/pålar. Även på ön utanför låg ett sågverk. Nattens stjärnor kan man hålla på hur länge som helt att studera.

Lite vegetation ville jag få in denna gång för att öka kontrasten för ögats skull. Lyckades fånga ett stjärnfall i alla fall till vänster i bild. 25% in i bilden bor LillPlutten & Kimpan med familj, ni ser ljusen ned till bryggan. 

På den norra delen av ön kan man se en fyr blinka. De som följt mig vet att jag vandrade runt ön en vinter, och just där tog jag fram en termos med korv, bröd, räksallad, senap och ketchup – ni vet, hela kittet. Min granne och jag njöt verkligen i fulla drag 🙂

Runt klockan 22:20 ökande norrskenet i styrka, klart vi hängde på fjärrkontrollen. Vad jag mer kan berätta om ön Långharsholmen är att det får beta djur där under somrarna. Jag vet att det brukar vara som kor eller som i år getter. Naturvårdsverket lägger ut för sökande varje år. 

Nu var det bara till att vara på alerten ett tag.

För länge sedan trodde man att jorden var platt och att norrskenet var eldsken från stora bränder bortom haven, vilket speglades på himlen när det var som starkast. Nu förstår vi att det skimrande ljuset orsakas av små solpartiklar som, drivna av solvindar, accelererar mot jorden. Dessa partiklar styrs av jordens magnetfält mot polerna, där de kolliderar med atmosfärens atomer. När dessa atomer får extra energi, frigör de den som ljus. Ju närmare jorden partiklarna kommer, desto fler atomkollisioner sker, vilket resulterar i ljus av olika färger. Trots att forskare förstår hur norrskenet uppstår, fortsätter forskningen för att utforska detaljerna i hur partiklarna kan accelerera till de höga energinivåer som behövs för att skapa det kraftfulla ljuset.

Intresset för norrsken är omfattande, och turister från hela världen flockas till det nordligaste Sverige varje vinter. På Institutet för rymdfysik (IRF) har forskning om norrsken i Kirunaområdet pågått sedan 1950-talet. Forskarna studerar bland annat fenomenet genom att filma det, vilket hjälper dem att förstå de processer som de laddade partiklarna initierar. 

Norrsken kan anta många olika former och förändras hastigt. De vanligaste färgerna är grönt, blått, rött och violett. Tidigt på kvällen kan det ofta framträda som en stor grön båge över himlen. Under natten, när energin avtar, kan ljusa punkter börja pulsera på himlavalvet. Stundtals är det bara en svag glöd som kan vara svår att skönja.

På södra halvklotet existerar ett liknande ljusfenomen som beter sig på samma sätt, känt som sydsken. I dessa polära zoner är möjligheterna att bevittna dessa ljusfenomen som störst. Polarsken är det övergripande namnet för både norrsken och sydsken. Norrskenet är som mest synligt under kraftiga solstormar. Forskarna förutspår att norrskenen kommer att vara särskilt intensiva under åren 2024-2025.På Norska säger man: Nordljus.

Nästa topp dök upp precis vid midnatt. Då hade vi redan njutit av kaffe och några kanelbullar. Åsa brukar ta med sitt campingkök för att koka kaffe.

Bågen var så imponerande, och i stridens hetta ångrar jag att jag inte bytte till ett annat objektiv.

Jag bor i stort sett bakom udden. Om ni tittar noga, ser ni att det liknar två öar bakom det högra trädet, och det är korrekt – det är Långharsholmen, ett naturreservat, och längre bort Hörningsholmen.

Lite astrologi är icke att förakta.

Norrskenet börjar avta, men det blev ändå 192 bilder på minneskortet 🙂

Min sista bild för natten. Det är Åsas baklykta på pannlampan som skapar en röd glöd bland löven.

Vintern 2024/2025 är chanserna till att få se norrsken extra stora i hela landet. Gå ut en mörk, stjärnklar natt utan störande moln och rikta blicken mot norr. Det är en otroligt mäktig upplevelse att få vara med om ett riktigt norrsken. Följ Appar, följ på en Norskensida på Ansiktsboka och lycka till.

Ett viktigt motto om du ska fotografera: Du bestämmer över din kamera, inte att kameran ska bestämma över dig som vilka slutartider, iso osv. Stativ är ett måste.

Vill ni se mer bilder från denna kväll besök då Angelgirl / Åsa Danielsson

Visste ni också att norrsken…

… har det latinska namnet Aurora Borealis

… sker ungefär 100 km från jordens yta

… finns avbildade på väggarna i stenåldersgrottor

… kan bildas tack vare jordens magnetfält

… kan vara mer än 100 mil långt

… beskrevs i en avhandling av Anders Celsius 1733

… som är röda är ovanliga, men väldigt intensiva

Norrsken kan synas i hela Sverige, men är allra bäst ju närmast nordpolen eftersom de laddade solpartiklarna dras dit av magnetfältet. Grön är den vanligaste färgen på norrsken, och färgbandet är ofta veckat eller spiralformat – man säger att det dansar över himlen. Åsa sade nu spelar.

Genom solstormar lossnar stoft från solen och skickas iväg i en hastighet av 1 400 km i sekunden. Då och då slungades extra stora moln av laddade partiklar ut från solen. Detta ökar aktiviteten i jordens atmosfär och ger upphov till extra kraftiga norrsken.

 

25 svar till “Glad Måndag.”

  1. Fantastiskt härliga bilder du fick ihop =) Att vara på jakt efter norrsken är fantastiskt härligt, just nu får vi vara glada att det inte är en massa minusgrader ännu.. Vintern kan bli otroligt kylig här i Norrland.

    Jättebra att du fick med all den upplysande texten om just norrsken.. jag hade på känn att du skulle skriva om det så jag hoppade över det.. Däremot kan den som vill veta mera skriva till mig via email för att ev lära sig mera och hur man vet när det skall ske osv.. Åke frågar mig när det är dags.. så en liten hint är att jag sitter på mycket information om norrskenet!

    Hoppas bara man blir godkänd i Glad måndag? =)

    Ha nu en härlig måndag Åke! =)
    Kram

    • Tack Åsa! Där vi var blev det nu extra fuktigt pga. havet. Men det var helt klart värt besväret. Men å andra sidan fick vi överlägsna bilder i speglingarna 🙂 Måndagen blir säkert bra, bara ett besök på plåsterkåken idag 🙂 Ja du har ju en sattelitkontakt lade jag märke till på din telefon. Och varför ska man uppfinna hjulet två gånger;) Kram.

  2. Norrsken är fascinerande vackert. Önskar jag kunde få det fångat på bild någongång…ev en Fredag/Lördagnatt… Övr kvällar är det nog bara att krypa ner under täcket innan midnatt för att orka upp följande morgon.
    Tack för all den utförliga informationen om naturfenomenet, och övr. och alla fina bilder
    Önskar Dej en riktigt Glad Måndag

    • Tack Gilla! I fredags hade du chansen… men du måsta ha stjärnklart så skippa allt och ge dig ut, det finns inga genvägar. Jag kan tom lägga mig tidigt och sova före och ställa klockan på ringning typ varje heltimme för att inte missa och sova bort chansen 😉

  3. Verkligen imponerande! Jag är tacksam för alla bilder jag får se på norrsken, då jag fastän jag är 62 år aldrig har sett sådant i verkligheten, eller så har jag inte förstått att det är sånt jag sett – men det kan man väl inte missa? Jag bor kanske på en plats där det är för ljust? Men man har sett norrsken här i Lovisa, många har visat bilder – så jag vet inte hur jag alltid missar dem 🙂
    Tack för ditt måndagsbidrag!

    • Tack Carita! Nu i vinter ska du passa på det ökar denna vinter… ett tips: Känner du någon som fotar så tar kontakt med dem för plaster osv.

    • Tack så mycket! Ja denna natt var vi på plats i 6 timmar. Tiden går mycket fort då man har roligt 🙂 192 st bilder han jag plåta.

  4. Helt fantastiska bilder och väldigt matnyttig info om fenomenet Norrsken. Jag behöver liksom inte göra en ansträngning och leta fram en icke upplyst plats häromkring (det finns inte många kan jag säga), jag har ju dig och Åsa. Ni kompletterar varandra riktigt bra.
    Och hur vet du vilka banor flygplanen startar ifrån…;-)
    Mycket bra jobbat denna glada måndag:-)

    • Tack så mycket BP! Leta platser: Som du ser av våra bilder är vi nu vid vatten och typ fri sikt mot norr. Jag skulle tipp att du skulle kunna ge dig av mot Djurholms slott, Stycklinge, Trolldalen på Lidingö typ. Varför inte Bosön Hotell… Södergarnsbadet kan funka… Fågelöudde ser också lockande ut. Det skulle jag satsa på 🙂 Ett viktig detalj kan vara att besöka dagtid först, ja så vad man sätter sina fötter 🙂 Ser nu åxå om du passerar Säbyvikens Marina på väg 274 (Stockholmsvägen) så kommer du till ett Rygginstitutet AB där skulle jag spana in 🙂 Ser ut att vara en brygga där också… Banor på flygplatsen: Först är jag uppväxt i detta område och flög med min far och sedan gjorde jag min värnplikt där nere. Dvs jag gjorde det mesta som att tex mäta upp saker på banan. En bana heter alltid väderstrecken. I detta fall Bana nr: 16 och 34. (16 grader & 340 grader) Du skall kunna det som kapten om du går in för landning tex. Du vet det kan ju ligga flera plan på linje. Tänk när jag gjorde min grundutbildning på Arlanda!!! När man skulle åka över, hit och dit! Du kan ju tänka vad dom häll koll på oss ungtuppar 😉 Vi hade kartor i brandbilarna men det gällde att veta vilken bana man skulle över eller taxibana. En gång ansökte jag om att få åka över Södra X:et via radio till tornet? Nej där är du inte fick jag till svar 🙂 ”Bara” att stå still och lokalisera mig rätt 😉 Du kan inte ana hur man känner luftflödet när man åker bakom ett flygplan som står och rusar sina motorer. Det gick en story om hur en bil kom åkande i dimma och kände vibrationerna av ett plan, vederbörande vek av snabbt som sjuttsingen i 90 grader av, ja vad det nu var. En som verkligen kan Arlanda är Susjos man, han jobbar där som flygtekniker. En natt när jag sov där, vi bodde i typ några baracker stod en Boeing 747 och körde en motor på mycket höga varv, vi trodde att taket skulle lyfta den natten när väggarna vibrerade. Jag har nämnt det för henne. Men jag vet inte om han hade börjat där 1979. Ja Åsa och jag håller reda på varandra där ute i mörkret vart vi sätter som min stapplande fot 🙂 Man får vara extra försiktig när det är svart. Vi frågar alltid varandra om vi får tända pannlampan tex. Tänder man lampan fel förstör man en exponeringen om den andre knäpper. Då kan man bli lite lack 😉 Som du ser på en bild lyser Åsas röda lampa upp löven. Nu passade jag på att dirigera henne på ett vis när hon gjorde en viss rörelse med huvudet. Jag insåg att det skulle bli en kul bild 😉 Fotokonsten är underbar att använda 🙂 Vi var ute i över 6 timmar. Jag har en jägarryggsäck med inbyggd stol att sitta på tex. Sedan här på Stornäset (platsen) finns det en grill stad och bord med bänkar att sitta på, vi kör båda med fjärrkontroller. Man Sätter upp kameran på ett stativ och styr exponeringen med fjärren. Värden har man inställda manuellt i kameran. Nu hade vi även Åsas bil i vår närhet. Jag såg hon satt i bilen och knäppte när jag var mer ute på en udde och i stort sett kröp. Jag siktade på låga bilder med växtlighet i fronten. Jag har en 6-7 st stativ för olika ändamål. Jag hade säkert mitt stativ på ett 20-25 tals platser. Nu hade jag bara med mig 2 stativ. Detta var inte mål nr 1 vi skulle söka upp. Men ska ju bära/frakta allt också 😉

  5. Det verkar norrskina ( heter det så) överallt, sett en del bra bilder även nere hos mig, dock inte testat själv. Men du har två fördelar, dels bor du längre norr ut, dels har du inte lika mycket bebyggelse runt dig som släpper ifrån sig ljus och stör ut det.
    Jättesnygga bilder.

    • Tack KajsaLisa! Vi säger nog bara Norrsken här uppe… ja vi bor längre norrut typ mitt i Sverige. Man får leta upp platser med lägre ljuspunkter eller helst inga. Är man två gäller det att samsas och inte tända sin pannlampa vid varandras exponeringstid. Och inte snubbla i varandras stativ. Jag fotar mycket från min gård också, det har visat upp genom åren. Men så bor jag nordligast delen på ön och har satt in en styrning så jag släcker alla min gårds lamor på en APP. Men det gäller hela tiden att man söker nya platser med nya motiv 🙂

  6. Fina bilder som vanligt. Och ett fantastiskt tålamod att vänta hela halva natten… Har du fotat meteoriten (?) på sitt 8000-åriga besök också?
    / tantmammamatte

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa