Självklart äter jag denna delikatess.
Finns det något godare förresten att sätta tänderna i denna fiskrätt.
När en annan var liten så lade min mor in sånt här i en stor rostfri bunke i källaren.
Vem kan sånt idag… min svärmor tillika fiskardotter från Skatan snart 102 år kunde det förstås också när fingrarna fungerade.
Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Matberedningen härstammar antagligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan senmedeltiden. Idag lever traditionen endast kvar i Norge (lutefisk), Sverige och Finland och tillhör i de här länderna jultraditionerna.
Beredning
Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Den vattenmättade fisken läggs därefter några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk) Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar.
Lutfisk är basisk och hjälper därför att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat kan orsaka. Den har, innan den blivit avlutad, ett så högt pH-värde, någonstans mellan 11 och 12, att lutfisk troligen är världens mest basiska livsmedel. När den väl konsumeras har dock pH-värdet genom avlutningen sjunkit avsevärt.
I Sverige används fisken långa eller sej, men tidigare gjorde man lutfisk även på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik. I Norge används skrei (torsk från Lofoten).
Historik.
Beredning av lutfisk på 1920-talet.
Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien åt lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. Lutfisk är den enda rätt som varit festmat i Sverige i över 500 år. Förr åt man lutfisk till helger och fester året om. Olaus Magnus menade att den kunde serveras även till kungar. Gustav III:s hov åt den blötlagda fisken under hela våren och på bondbröllop i Skåne serverades fisken varje dag under de veckolånga bröllopsfesterna.
All svensk lutfisk är långa som landas av norska fiskare. Den fiskas i vattnen utanför Irland, söder om Island och norr och väster om Skottland mitt ute i norra Atlanten. Fiskarna är ute under 4–6 veckor på våren och sommaren. Det sista svenska fartyg som landade långa var LL 158 Sandö av Grundsund, med skeppare Klas Berntsson, som under en sexveckorsperiod i närheten av Shetlandsöarna utanför Skottland fiskade cirka 10 ton långa våren 1992.
Traditioner
Lutfisk på norsk restaurang, med bacon, potatis och ärtstuvning.
Lutfisk äts ofta kring jul, men Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag. Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul. Förr var lutfisk speciell högtidsmat, och serverades gärna till påsk, midsommar och vid begravningar.
I Sverige brukar tillbehören vara kokt potatis och béchamelsås, i Skåne senapssås. I vissa landsändar äter man även kokta gröna ärter, på andra håll söt senap, salt, kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar. I vissa delar av Jämtland avnjutes fisken på tunnbröd med messmör. Överbliven fisk och sås kan följande dag stuvas tillsammans och serveras med stekt potatis som tillbehör.
För att dränera lutfisken så mycket som möjligt, sedan den tagits upp från kokvattnet, lägger man den i en skål, som klätts invändigt med en till flera lager hopvikt bomullsduk.
Fiskspad kan generellt användas som spädning vid såskokning, men kokvattnet efter lutfisk duger ej till detta; det kastas bort.
(delvis saxat från Wikipedia)
Orsakullan som undrar, ny månad med utmaning i november dag 4.
Här är det tradition att äta lutfisk på första advent och så på julafton förstås. Det är verkligen gott och egentligen kan jag inte förstå varför man bara äter det en eller max 2 gånger per år?
Ha en fin helg!
Vilken trevlig tradition på första advent. Jag hade ingen koll på att det var lutfiskens dag. Jag är uppväxt med att den var mer till julbordet. Nu kanske vi har den två till tre gånger per år, men då efter julen liksom.
Älskar också lutfisk, men hade ingen aning att det var lutfiskens dag idag. Men det förklarar att det fanns lutfisk att köpa hos den lokala ICA redan för en vecka sedan.
Tack för hela berättelsen om lutfisken. Ska aldrig gnälla över priset nåt mer;-)
Jag hade noll koll på att det var lutfiskens dag. Man undrar vad priset är nu… är en som aldrig handlar egentligen.
Mmmm äter det mer än gärna! Men som BP hade jag noll koll på att det var lutfiskensdag idag. Tänk vad man lär sig här i blogglandia.
Önskar dig en fin kväll och trevlig helg!
Tack LillaSyster! Vad trevligt att du gillar lutfisken. Jo blogglandia kan innehålla mycket bra.