Some image

Rätta våffeldagen gick av stapeln.

Bästa dottern nosade upp det hela och dök upp med en fin bukett.

Klart vi skulle smälta smör till smeten.

Jag dammade av det hederliga våffeljärnet och smorde upp det.

Hjortronsylten hade sinat, så mor tinade upp de gula bären från frysen och rörde ihop. 

Jag påpekade att hallonsylten också var slut, lätt som en plätt åkte gårdens frysta hallon ned i en gryta den med.

Hunden var måttligt intresserad av det röriga köket.

Fotografen fick äran att vispa ihop grädden.

Då vaknande hunden till liv, hon viste vad som vankandes 🙂 

Klart det hela ska vara tillagat på vedspis 🙂 

Nykokad hallon & hjortronsylt med ett glas mjölk till laggarna serverades som lunch meny här på Nacka.

Vi vart alla proppmätta, ett par stycken vart kvar…

20 svar till “Rätta våffeldagen gick av stapeln.”

  1. Härliga bilder från er våffeldag!
    Jag blev utan, helt enkelt för att jag glömde det annars hade jag kunnat gå till Kupan och köpt mig kaffe och en våffla.
    Glad måndag!
    /Ingrid

    • Ja det är trevligt att använda redskap som farmor och mormor använde sig av en gång i tiden innan el spisen kom in i hemmen. Detta våffeljärn har en historia: En god vän till mig kom på verkstaden jag jobbade på för 20-25 år sedan och frågade om han fick låna blästern? Klart du får det svarade jag Tord. När han hade blästrat klart det hela sa min vän: Du får detta. Han hade uppmärksammat att jag hade installerat vedspis…. han var försten med och isolerade golvet i stugan en helg när jag byggde den. Kanske var då han förstod när han såg reglingen där spisarna skulle stå kommer jag på nu, vedspisen fanns ju redan i närheten.

  2. Det ser verkligen gott ut och härligt att grädda våfflorna på vedspis.
    Jag har ett gammalt våffeljärn som har tre ben som man kan ha över öppen eld men det blir inte använt så ofta, fast våfflor blir det i påsk! Inomhus eller utomhus, har inte bestämt det ännu. 🙂

    • Ja det är lite roligt att laga till så här. Barnen tar med sig minnen för livet. Ta dig tiden 🙂

  3. Är nog mest impad över det gamla, gamla våffeljärnet. Så läckert det såg ut, väl använt också. Hjortronsylt – MUMS!!!
    Kul att ni gjorde våfflor ”som man alltid gjort” – bland annat i det gamla våffeljärnet:-)

    • Jo det är lite trix med hur gjorde farmor och mormor 🙂 Eller tänk om det hade blivit strömavbrott på självaste våffeldagen?

  4. Perfekt! Hade gärna varit här. Minns detta gamla våffeljärn som min mamma också hade. Och även hon ar noga med att det skulle vara hjortron.

    • Jag såg att det inte fanns hjortronsylt i kylskåpet denna morgon, det fixar sig lätt sa min livskamrat 🙂 Hon tillreder bara när det behövs, bär får ligga frysta tills det ska användas, här tillsätts inga konserveringsmedel ska du veta 🙂

    • Jo det är gott 🙂 Hunden hörde ljudet av visparna och slickade sig om nosen 🙂 Hjortronsylt är en lyx, detta är hemgjord sylt dessutom, inget krimskraft från lokala butiker eller utblalande och konserverade.

  5. Så ska väl en våffla tillagas kan jag tänka, störtmysigt med ett gammalt järn i kombination med en vedspis, bravo.
    Här har vi en modernare variant bara, lite trist med det fungerar det också även om det inte är lika mysigt.

    Ha nu en fin kväll Åke.

    • Tack Micke! En modern variant duger också, det är snabbare och enklare liksom. Det var bara en kul grej att göra så här i helgen med dottern på besök. Om hon var impad? Betvivlar det 😉

Lämna ett svar

Upptäck mer från Nacka 144

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa