Dagen inleddes med att kontrollera om det fanns någon surströmming kvar. Det har det varit långa köer vid kiosken till vänster i bilden för att få tag på havets delikatesser. Jag insåg att jag inte klarar av att stå i kö så länge, men igår gjorde jag ett nytt försök hos Surströmmingskungen Söderströms. Denna gång fick jag göra mitt inköp från kajen. Det var egentligen endast avsett för de som hade förbeställt, men jag lyckades ändå att få slinka igenom 🙂
Sedan var det dags att kontrollera hur tuppen skötte sig. Han ville endast ligga och rulla runt i det härliga vädret när han blev utsläppt.
Hönan Iris ruvar på sju ägg, men Facit har tagit bort ett. Det blir spännande att se vad som händer om 15-17 dagar 🙂
Därefter följde ett besök vid Indalsälvens fiskeparadis. Här var jag mycket som liten.
Det glittrade vackert i vattnet där en man var i färd med att veva in en lax. Det vart till att stanna till
Efter 10 till 12 minuter var striden avslutad.
Den glade fiskaren bedömde laxens vikt till att vara mellan 8 och 9 kilo 🙂
Efter den hårda dagen vart det ett besök på det nybyggda ställer Inez gatukök, det blev en Sörburgare såklart 🙂 Tyvärr hade han slut på tröjor… men han skulle beställa hem.
Ja, jag hade naturligtvis havets delikatesser att packa upp när vi kom hem 🙂
Önskar alla läsare och bloggare en fortsatt trevlig onsdag 🙂
Det är många år sedan jag åt surströmming. Åke hade en kusin som var gift med en ångermanlänning, givetvis kallad Lappen och så länge de två levde var det surströmmingskalas hos dem varje sommar. Så gott och trevlig!
Ha en fin fortsättning på dagen!
/Ingrid
Men så trevligt att ni fick njuta till denna smakrika stund 🙂 Jo det är en stor sed ångermanlänningarna vill visa runt i världen 🙂 Du vet du hur det smakar och alla tillbehör till är inte att förglömma 🙂 Era tillställningar måste ha varit mkt trevliga 🙂
Jag har förstått att det är surströmmingsbrist. Jag gillar surströmming, men inte så mycket att jag skulle köa för den.
Det var en rejäl firre det.
Ha det fint!
Så trevligt att du gillar surströmming 🙂 Det gick ett rykte att det hade släpps direkt från fabrik, då gällde det att snabba på. Nu har det varit dåligt i två år på fisken. Gäller att passa på 🙂 Ja laxen var fin. Mitt rekord är 16 kilo men då var det på nät strax utanför mig bara. Facit tyckte jag var mer i vattnet och jag var blöt i hela midjan där jag hängde med knäna på relingen och ett par meter bort kom sälen upp, hade vi inte kommit just då hade vi varit utan den fina biten 🙂
Det var ingen dålig firre vill jag lova! Surströmmingen får du behålla 😉 vi kör kräftor så småningom.
En sörburgare däremot hade varit nåt att sätta tänderna i…..
Ha det gott!
Jo du laxen var fin, man satt där och dräglade och drömde om sina fångster i bilen. Och kom genast på hur en egen fångad gravad lax smakar 🙂 Kräftorna hade premiär häromdagen, surströmmingen är lite senare 🙂 Allt som havet ger tar man han om 😉 Sörburgardressing den du 😉
Hahaha! Snacka om att vara en prepper;-) Nu har du bunkrat upp rejält med surströmming, dessutom hela och inte filéer. Stort GRATTIS. Nu klarar du dig flera år framöver.
Här har surströmmingen inte ens kommit upp på hyllorna, och om det är som ifjol lär det bara finna filéer. Ska kolla om delikatessen finns på nätet.
Och vad består en sörburgre av?
Ja nu överlever jag en höst, jag har inte för avsikt att sälja någonting. 500-1000:-är inget ovanligt för en burk liksom mot premiären 😉 Här ska ätas i egen anda såklart. Vi har en årlig träff med grannar, förra året åkte jag gräsklippare dit och hem med pannlampa och det lutar att det blir likadant inom kort 🙂 Sörburgaren är en helt vanlig hamburgare kan man säga, en mycket god kött smak de köper in och det är dressingen som är hemlig med sina hemliga kryddor. Jag skippar osten.
Wow vilken lax! Jag väljer laxen alla dagar i veckan, strömming äter jag gärna MEN den ska vara färsk och smörstekt =) Förstår att det vänts bli party hos dig…..eller ska du ha alla burkarna för dig själv. Snart extra mycket kackel i hönsgården då- ska bli spännande att följa. Vi fick också tillökning förra veckan. Ha en bra torsdag!
Jo laxen var fin och det vattnas i munnen på egen fångad fisk. Strömningen är också fin, färsk och smörsteka o la la. Bara jag kan balansera på mina fötter ska jag lägga mina strömingsnät… när tillfälle ges förstås. Laxnäten ska också blötas ja 😉 Abborren och siken ska heller inte få smita undan 😉 Det kommer fler somrar har jag för mig… jodå det ska bli kalas för traditionen ska levas vidare.
Ojojoj så många burkar du lyckats få tag på
Ja det var lika bra att ta med sig när jag ändå var där 🙂
Grattis till all surströmming där, en delikatess i min värld rätt tillgjord, mums..är ju svårt att hitta i många butiker idag av olika skäl.
Ha nu en fin inledning på helgen Åke. 🙂
Tack Micke! Jo en ska göra så gott en kan 🙂 Denna Oscars är riktigt fin, toppar smaken överlägset. Får vi tag i några andra märken så brukar vi testa såklart. För två år sedan skickade en kompis upp två burkar från Öregrunds trakten trakten typ, märket vart då Hållstrands Surströmming från Hästkarl 🙂 Gäller att kolla i butiker dagarna innan det släps. Håll utkik Micke.
Gott. Gottigottgott! med surströmming.
Jag har ingen egen burk, men hoppas bli bjuden endera dagen.
(Och jag tycker att det är lite fuskigt att du fick så många med dig hem)…
Oskars surströmming är de bästa! Hel och orensad ska den också vara. Då får man rensa själv… det blir större filéer och man får ju rommen med. Dessutom får man dregla lite extra under tiden som man gör i ordning klämman.