Some image

En Norrlänning som alltid tar sig till sitt jobb.

Dessa ord skrev Hans-Gunnar Dahlin för tre år sedan på Facebook, hur en gemensam kompis till oss Christer ”Kikken” Brodén tog sig till sitt jobb denna vinterdag. Snön riktigt vräkte sig ned, jag kan tänka mig att Kicken sa: Tur man har en Snow Track. 

Jag tog bilder när jag kom plogandes hem på vägarna på Alnö. En BMW X3 sköter sig fint i vinterväglaget. Som ni ser på elstängslet är det i trakten av bonden. Jag skulle tre km till.

Jag tordes bara köra fram till min traktor, snön brukar klättra på huven och sedan upp på rutan, nu var jag hemma. Så spana in snön mellan traktorn och huset. 1:a februari 2018 är alla tre bilderna plåtade.

En Norrlänning tar sig alltid fram. Vill även citera: Om halt väglag är orsaken till avåkningar och krockar. Då skulle ALLA köra av vägen när det är halt.

10 svar till “En Norrlänning som alltid tar sig till sitt jobb.”

 1. Hahaha! Nej då, det är bara vi nollåttor som kör av vägen när det är halt. Vi är ju ovana… säger vi, men det stämmer ju inte, för det säger vi ju varje vinter;-)
  Bra gjort där med din BMW för tre år sedan. För BMW X3 har väl bakhjulsdrift, vilket ju inte är fördelaktigt vid ”snöplöjning” har jag förstått. Men du hade kanske lagt på snökedjor;-)

  PS. Det är rätt kul. Alla ni norrlänningar har smeknamn. För visst hette du ”Blomman” förr;-) DS.

  • Det finns folk som jag växt upp med som inte vet vad jag heter utan bara vet mitt smeknamn. Jag ringde en förra veckan som inte viste vem jag var till namnet, men blomman gick det upp ett ljus. Mer än 30% av kompisarna säger smeknamnet också. BMW X3 har ett system såsom kallas X drive, dvs kopplar ihop till 4 hjulsdrift om det behövs. Kedjor har jag bara på traktorn för den är bara 2 hjuls driven, den driver inte när man lyfter snö i skopan. Min sambo sa för två år sedan följande: El likadan bil fast nyare. Jag åker bara 4W drivna bilar på denna gård. Det var lite provocerande om halt väglag. Jag har kört av vägen tre gånger sedan 1977 faktiskt. En gång i ungdomens dagar när jag var 20 typ höll jag ut för långt och det skar i snökanten så jag for en 20 meter ut på en åker… En polis stannade och kollade mitt körkort samt frågade hur jag lyckats, och sedan drog dom. Tyckte jag fick skylla mig själv antagligen. Sen har det hänt två gånger här på de smala vägarna på ön att jag glidit ned i diket… en gång fick jag ringa bärgare och den andra gången gick jag hem och hämtade traktorn… dom plogar över diket så man ser inte vart det börjar. En gång när jag for hem drog jag upp 3 bilar som hade hållit ut för långt vid möte, jag minns sista bilen var en taxi och jag backade upp mot honom och hade kopplat repet på min dragkrok innan han ut… ojdå sa han du var snabb! Ja du är tredjen jag drar upp sedan kyrkan (Repet låg på flaket, en 4W Cheva pickup)

 2. Tänk ändå. Nu hittade jag något positivt. Det är att jag är pensionär och inte behöver iväg varje dag på oplogade vägar. Vi har varit instängda i två dagar när snön föll som värst. Att ens försöka köra på vägen när det kom över en halv meter snö är ju bara att be om bekymmer. Stanna hemma och elda är det enda man kan göra. Elda föresten med veckor med över 20 grader kallt ibland över 30 så vet man inte hur länge det går att elda när veden har gått åt med rykande hastighet (nu var jag väl kvick). Ljuset har i alla fall återkommit så man kan släcka lamporna på dagen

  • Ja nu lider jag med dig, en halvmeter snö ger man sig inte ut i. Då ska man ha en höjd Pick upp så man inte blir ståendes på underredet. Har hört att ni har närmare 30 i dina trakter… förstår att det går ved.

 3. Det är fascinerande det där med att ta sig till jobbet….på 70-talet jobbade jag på Kindasågen i Kisa å en vargavinter tog vi oss inte till jobbet, som låg precis vid infarten till byn, eller kom flera timmar för sent…..men de som bodde utsocknes, flera mil bort de satt redan vid frukostbordet med en pipa i munnen å väntade….

  • Jo man får anpassa sig lite efter väderleken om man bor som jag avsides… bussarna går inte som du förstår, ställa klockan en timme tidigare som ett exempel. Vet man att den kommer snö har det hänt att jag ställt bilen närmare vägen. Dessutom anpassa med fordon som tar sig fram eller i värsta fall skaffa kedjor till drivhjulen. Sedan en viktig sak: Spade i bilen.

 4. Oj, vilket vinterväglag.
  Här i UK stannar hela landet vid 2 cm snö. Otroligt!
  Jag har kört mycket i vinterväglag, men det var längesedan, så jag har lagt av mig och skulle inte vilja göra det igen.
  Ha det bra!

 5. Jo det vart lite besvärligt. Stora vägar måste prioriteras, det får man leva med på landsbygden. Man får tänka sig för både tre och fyra gånger. Och en viktig sak: Anpassa farten efter väglaget. Du kan ju förstå väntetiden på bärgare också. Nu finns det ju traktor på var och varannan gård här på ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *