Some image

Hoppa på tåget /26/ Vatten

Lokföraren Äventyret Framtiden åter vid spakarna med destinationsordet vatten till oss övriga resenärer.

Jag bor kort och gott på en ö ute bland kustbandet, så det första jag ser när jag gnuggar ögonen om morgnarna är havet. Havet som består vatten kan alltså vara spegelblankt eller krusigt, ibland mycket vågigt eller till och med fruset oftast då vitt. Det kan finns tendenser till att vara helt borta också, då med en grå ton i form av dimma (som också innehåller vatten)

Här satte jag mitt första spadtag sommaren 90 i stort sett skog på min mark därefter borrade jag efter mitt eget dricksvatten (gott som bara den) Jag testar vattnet ofta eftersom jag inte behöver någon filtrering på det hela. Fullt godtkänt inom alla områden.

Alnön (även kallad Alnö) är en stor ö utanför Sundsvall. Vi som kommer från Timrå kallar Sundsvall för ”förort”. Ön, är i alla fall 16:e största och Norrlands näst största, är 15 km lång och 6 km bred på bredaste stället.

Alnön bildads för en cirka 570 miljoner år sedan genom vulkanisk verksamhet i området, kratern ska tydligen ha varit ett par km utanför mig i havet.

Alnö, som även omfattar mindre öar som Rödön, stora och lilla Kalven, Skorven, stora och lilla Gistaholmen (jag besöker så ofta via havet) likaså ni som följde mig i vintras fick se mig även mig sätta mina 45:or på Hörningsholmen och Långharsholmen via det frusna vattnet, det finns lite mindre mindre öar också. Fast befolkning finns idag endast på Alnön, och uppgår till ca 9000 själar. Sommartid mer än fördubblas antalet boende på ett ungefär .

Bebyggelsen är utspridd, men har sin största koncentration längs Alnösundets vatten, särskilt nära brofästet i Vi eller Alnö centrum (6 876 invånare per 2020-12-31), där samhällsservice i form av bland annat butiker, restauranger, bensinmackar, gym, bibliotek, apotek, tandvård, sjukvård, friseringar och veterinär finns. Övriga tätorter och småorter är Ankarsvik (956 invånare), Hartungviken (507 inv.), Gustavsberg (254 inv.), Hovid (218 inv.), Röde och Båräng (196 inv.) samt Hörningsholm (157 inv.). Nacka ligger långt ned på listan med sina 30 tal invånare, men så håller vi oss till oss ”själva” 🙂

Vår enda förbindelse med fastlandet är Alnöbron, den invigdes 1964, var med sina 1 042 meter Sveriges längsta bro fram till 1972 då Ölandsbron byggdes. Det tog 3,5 år att bygga den 9,4 meter breda bron över Alnösundet. Den är ca 42 meter hög och har cirka 40 meter fri segelhöjd (beroende på vattenståndet). Bron ersatte tidigare färjetrafik. Ni som följt mig kanske kommer ihåg då jag visade där jag knallar omkring ombord på bilfärjan i sele på väg över sundet/vattnet?

Eftersom jag bor på norra delen kan en morgon då jag sitter och filosoferar över tillvaron i livet där vid strandkanten klockan 03:45  kan det se ut så här då sola sträcker sig över horisonten.

Skidor i form av vattenskidor brukar jag åka på havet. OBS jag är inte Jesus men många talar om mig ändå.

En kombination av fruset vatten kan jag ta skotern, bara för att få saltstänk och känna att man lever efter en vinter 🙂 Men att gå i ide är inget jag trånar efter. Det gör bara björnen ute i skogen. 

En solnedgång vid ett annat vatten.

Nu tänker jag inte tråka ut er med fler foton från det flytande vattnet kring ön, jag ska ta er bloggare med på en resa via min drönare en bit inåt landet en ca tre mil där vattnet hela tiden fylles på i Hammerån där det rinner ut i Mjällån som mynnar ut i Indalsälven och sedermera ut i havet utanför mig.

Fallet är ett så kallat  kaskadfall, där vattnet faller utför ett klippavsatser.

Tryck gärna på den röda spelaren och glöm inte soundet. (förstora gärna upp också för maximal bildupplevelse) Mot slutet ser ni vatten rinna i en ränna, där forslades timret en gång i tiden förbi fallet. Där har min kamrat Benny tagit pulka utför i vattenrännan 🙂 Han trodde det gick i 100 km full fart ut i Mjällån.

 

Vi övriga som brukar deltaga är:  AnkiAnna, Anna i Portugal, Carita, Kraka, Ordodlaren, Paula, ToveZnoggeÅkeÅsa

18 svar till “Hoppa på tåget /26/ Vatten”

 1. Så intressant att få vet mer om er ö! En väldig bra och personlig tolkning med härliga bilder. Solnedgångar är bara så magiska!

  Önskar en härlig lördag!

  • Tack Znogge! Beklagar att jag inte förtydliga tiden när fotot vart taget. Ser det ut så här måste jag bara hoppa i skorna 🙂 Jag ligger på helspänn, så när det ljusnar så rycker jag åt mig en kamera 🙂

 2. Vilka fantastiska bilder – inte tråkar du ut mig i alla fall med dem! Det är den stora fördelen med att bo på en ö, att vattnet inte är långt borta. Önskar dig en skön lördag!

 3. Omgiven att vatten – på en ö som jagnu vet mera om – och bilderna, jaa det vet du redan att jag är förstjust i. Samt att du är en filosferare 🙂
  Må gott!

  • Janu vet du mer, filosoferarare ska utan tvekan läggas till i mitt CV då 🙂 (tack för det förresten) Nu tar vi en bra lördag.

 4. 03.45 absolut värt att stiga upp och kolla in den soluppgången ♡
  Vilken tolkning du gjort- bättre än bäst! Ha en bra lördag!

 5. Alnön, Sundsvall två vitt skilda ting om jag inte missminner mig så försökte vi stå på campingen på Alnön, men det gick inte då vår husvagn är för lång, husvagnsplatserna var för korta.
  Men det är rysligt fint
  Jag gillar ju vatten, även om jag bara har tillgång till en älv
  Har Du varit upp till Stekenjokk, Trappstegsforsen, Korallgrottan, Stora Blåsjön med mera?

  Igår kväll var jag på Ringnes Ronny med min Elin och jag tänkte på Eddie Medusa, Ronny och Ragge
  Idag gick vi pridetåget.
  /åsa

  • Alnö ingår bara i Sundsvalls kommun, men en gång var det skilda kommuner. Jag kommer ihåg att du berättade om campingen att ni inte fick plats… men vet inte vart ni var? Det finns så många att stå på. Men några annonserar inte. Annars har du ett par stycken i Timra och för att inte säga i Sundsvall. Jag har aldrig varit Stekenjokk, Trappstegsforsen, Korallgrottan eller Stora Blåsjön. Men det ska bli bara jag får in frun på husbil 😉 Jag är mera en sjöman som farit omkring på böljan blå sedan barnsben. Att bo vid älva är inte fy skam det heller 🙂

 6. Fotona du visar är magiska, filmen med vårrusigt vatten underbart, kände stänket ända hit för jag förstorade upp till helskärmsläge, den forsen var på lekhumör, saknade bara skuttande laxar i en laxtrappa! Nu har jag också lärt mig en hel del om Alnön och om Nacka, så ni är lite styvnackade där?
  Tusen tack för toppenfina vattendrag, väntar med spänning på dina broderier, jag är säker på att du testat det också, glömde förresten vattenskidåkningen, wow, jag kom aldrig upp ur vattnet när jag provade för en herrans massa år sedan, det gick bättre för tonårsdottern

  • Tack för den fina kommentaren Paula! Styvnackade var rätta ordet, tänk dig här när moder natur sätter in snödjup på 30-40 cm när man får åka o-plogat. Jag har lagt ut en del såklart. Klart jag har broderat Det förkom nog före innan jag kunde läsa alla bokstäver. Mor var en otroligt dukt handarbetatre. Hon hade tom kurser i att sy lampskärmar du vet med rosett på, gissa hur många lampstativ jag lindat i unga år med klister du vet. Mina drönarfilmer gör sig bäst på en bra TV egentligen. Så långt upp tar sig inte laxen… kanske till den lugna Mjällån i så fall. Jag vet att kamrater fått fina öringar där. Så trevligt att dottern fick uppleva att stå på vattenskidor 🙂

 7. Helt underbara ”mitt-i-natten”-bilder. Nästan så att jag blir sugen att uppleva det irl någon gång;-)
  Sedan såg jag att det var SM i Lycksele denna helg med snöskotrar på vatten. Minns att du visade nåt liknande alldeles nyligen.
  Men ärligt Åke – visst skulle du vilja gå i ide från december till mars när det är som mest snö och som kallast. Det skulle jag absolut vilja göra;-)
  Vattenfallet var roligt att lyssna på:-)

  • Tack så mycket BP! Det här vart en härlig natt som innehöll allt 🙂 Att åka på vatten krävs bara lite hästkrafter och att inte fega 🙂 Åke kommer aldrig att gå i ide, alla årstider har sin tjusning. Jag satt och fantiserade på bryggan när jag byggde detta att sommaren kommer att vara finast. Men så vart inte fallet, året har fyra årstider. Det finns skidor på vintern, det finns snöskoter och det finns skridskor 🙂 Min bäste vän är du min BM 😉 Så trevligt att du tog dig tid att titta på vattenfallet, det är en mycket tjusigt plats att besöka.

 8. Väldigt roligt och intressant att få veta mer om Alnön. Och att i kombination med detta även se dina fantastiska bilder gör mig lyrisk. Stort tack!

  • Tack och varsågod Ditte! Denna ö är 6 km lång och det finns så mycket historik att berätta om. Som att här påtade mina förfäder upp sitt liv. Jag antar att du inte varit och besökt det vackra fallet ännu… nu är det lite vatten så man kan stå mitt i det nästan. En mycket fin naturupplevelse i detta sköna naturreservat.

 9. En så underbar film att sitta och njuta av, att följa vattnets färd och språng i krökarna och över stenarna. Mycket snyggt filmat, tack för den! Jag skulle också kunna tänka mig att åka pulka i den där rännan, haha. Och soluppgång och solnedgång med rallarrosen, så njutbart och vackert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *