Some image

Hoppa på Tåget.

Tåget rullar ut från perrongenLokföraren Tove ökar farten och vi ska berätta om konst.

Jag bor ju i ett område fullt av konstnärer, och det kanske finns det i hela Sverige egentligen, ta bara som Bengt Lindström med sina stora konstverk. Nu har jag inget verk av honom, men har däremot betalt på skattsedeln till detta höga Y:et på 3o,5 meter högt och ni det väger 700 ton, bara färgen väger 3000 kg. Ni som har passerat på E4 genom mitt landskap har inte missat det.

Däremot hänger det en Bengt Åberg på en vägg här. Känner inte honom personligen men har jobbat med hans bror (Kocken) och varit på en gemensam fest för x antal år sedan med Bengt. Svårt att hitta rätt ljus bara 😉

Nu vill jag lyfta fram min farfar jag har några gener ifrån 🙂 Farfars Osbornes alla skissblock finns såklart kvar.

Den här tavlan spårade jag upp såklart, lägg mitt kära Holmsjön på minne nu. Barbro var min moster, född här på ön.

Träden är lite tjockare nu här 52 år senare. Vänta bara det kommer bild bara det lider 🙂

Nu hoppar jag till min dotter Rebecca, detta hänger utan för hennes rum (vi säger så än) Hon samlade pinnar och flyttsaker som liten och målade på bara… modern samlade ihop mycket i en vin låda.

En sommar seglade hon med båten Nerthus, en barndomskompis och dess föräldrar, de stack sedan ut på en tripp med föräldrarna varvet runt dvs. jorden runt. Seglingen var planerad till tre år. Vi var ned bjuda i båten dagen före avfärd dvs när skolan slutade och de kom hem tre år senare precis när skolan startade. Jag anmälde mig naturligtvis om det skulle passera Atlanten igen på hemfärd (beror på Monsunvindarna man är styrd av) Nerthus var byggd i Danmark i stål på 50 foot. Detta målade hon som minne den sommaren. En underbar båt den röda/vita och vilket utrymme. Målad på flyt timmer, hänger i en hall här hemma. 50 foot motsvarar 15 meter lång. Jag glömmer aldrig verkstaden i båten, samma dag de åkte var jag ned i båten med massor av bultar, muttrar och brickor av alla rostfria dimensioner till Kent som han packade in bara. När de kom till England fick de ngt problem och mekanikern där efterlyste en bult. Då kom K på att Åke lämnat massa påsar, han tog fram dem och killen frågade om han hade en bultfabrik med sig 🙂

Nu till min farfar Osborne Blomqvist igen, farmor sparade den till mig tills jag blev stor 🙂 Jag ramade in den 1977 när jag flyttade hemifrån. Farfar var ofta i Åre. Många tavlor från farfar gick opp i rök därifrån när föräldrahemmet mitt brann ned 2006. Det fanns några tavlor från baksidan av Åreskutan. Jag har inte kommit så långt i skissblocken att jag vet vart detta motiv är ifrån.

J

Till min frus bemärkelsedag samlade jag en massa bilder och beställde denna oljemålning av (hittar inte visitkortet nu) återkommer. Skickade ett 15 tal bilder och sa: Du har fria händer. Tavlan förställer en ”fantasivärld” på vår gård med hundarna i deras bästa ställen att vara i eller på. Hönsen var de inte kompatibla med. Tussan satt/låg ofta i vitsipporna jag aldrig nämnes klippa, och Lola hade uppsikt på bordet. Hönshuset (står på annan plats nu) och Rebeccas lekstuga har funnits, äppelträden som äpplena  mosades på i går är nu större såklart. Hönsen fick annars gå fritt på dagarna under uppsikt och kycklingar fick de. Den svarta var väldigt ruvningsbenägen. Endast soffan och grönsakslandet finns nu kvar. Hönsgården byggde jag om till bod, jag planerade det i begynnelsen. Äggkorgen är sanningsenlig där på bänken. Dasset i bakgrunden var grannens. Det finns en film på tuben när Lola bär ut ett ägg när hon var mkt liten. Den svarta var vår favorit, bökade frun i landen kom alltid hönsen dit och speciellt den svarta, den svarta satt ofta på min axel också. Hade vi inga ägg en dag så lyfte vi på den svarta där kunde det ligga en 7-8 st. Vi fick märka dem till slut, de fick föda upp kycklingar ibland. Utrymmet var begränsat med reden och allt, jag fick bygga om så det vart bäst.

En konstnär, Anders Löfgren, frugan gillar konsten av han, A målar på bilder han knäppt och döper dem till olika rockmotiv. Vi har varit i hans ateljé och hämtat stora tavlor vi har beställt som gåvor.

Min Farfar igen, ett vintermotiv, ni ser själv från 1937. (spegling tyvärr)

Detta påtalar min fru är farfars älskarinnor 🙂 Men jag ser likheten i min farmor och hennes syster. Det var väl dåtidens erotik 🙂

Detta är min farmors far, Christian. (av Osborne Blomqvist)

Detta är förmodligen farmors mor Beda. (av Osborne Blomqvist)

Farfar gick olika konstkurser och fick säkert måla av motiv som/av Jan-Baptsite Simón Chardin tex. Denne fick jag överta av Kusin Vitamin.

En annan känd Sundsvallsbo ELMO har gjort denna. Frun jobbade med homon ett tag. Vi fick den i bröllopsgåva av min svåger Micke.

Sedan kommer vi till den konstigaste personen som går i ett par skor här på Nacka 😉 Så här snickrade jag ihop året det 1992. Ni ser hur jag konstlade fram konturerna. Planerat i noga detalj, ritning hade jag inte utan jag hade ju en skiss och resten i mitt huvud 🙂 40 kvm fick jag bygga som komplementbostad. Grannen var här på nätterna och mätte, en annan granne ringde och berättade. Jag var rädd att slå en spik fel tex. Året före hade jag byggt ett fyrbilsgarage med källare då på med 64 kvm med min eget ritade ritning som bygglov med källare, för jag fick inte fylla ut så stort (5 besiktningar hade jag på det bygget) När jag byggde ut här fick jag rita osv till 110 kv till. Jag tror vi har 160 kvm nu. Jag konstlade ju ihop en matsal till det hela också, där jag fick byta halva plåttaket i veckan, där Hans tog ned en björk 23:15 en natt.

Resultat övervåning mot havet. De första fönstren designade jag själv och beställde dem med kompisen Morgan Jonsson. För något år sedan beställde jag nya treglasfönster med luftkanaler. Panelen i taket satte jag uppifrån och ned så jag fick det så rakt som möjligt, ni ser att det är lika på båda sidor kapade i taket också. Här hade jag lillebror Lars Blomqvist som hjälp vid uppsättning. Bordet är designat av frun och sänkt 12 cm av mig enligt order och en virkad duk är inlackad ovanpå (fruns pimpning) 🙂 Jo hon virkade som en sarg på utsidan runt om också, talanger där med 🙂 Fodren tog ett tag att snickra ihop ja. Men så är man väl konstig också 🙂 Ärligt så räknade jag lite fel här eller jag lade till 5 cm på isoleringen i taket och då sprack det lite på panelen där vid taket, det var tänkt ett mellanrum lika runt där vid hela fönstret. Mogge hade ju redan snickrat ihop fönstren och de satt på plats så jag kunde inte ändra.

Mot söder. 99 % av alla spik är ihop konstlad av mig. Frun designade blått i smygarna på övervåningen. Fick konstla in ett lägre fönster när jag byggde ut när vi hade flyttat hit julen 96. Allt är på en tiondels mm passning, dvs. max 0.10 mm passform. En kompis kallar mig för ”skjutmåtts snickaren” Varje panelplank är inslipad med putsmaskin i hörnen. Under fönstret ville jag lämna till en konstnär som skulle designa i träplattan, men facit sa ifrån 🙂 Men inget är försent 😉 Allt det andra är designat av mig. Alla lampor och strömuttag är konstlade att sitta mitt i alla paneler i huset och hatar utanpåliggande kablar. Jag har nog slitigt ut 3 st elektriker 😉 Allt detta skulle ”bara” bli en sommarstuga, och jag fick inte bygga större för byggnadsnämnden 1991. Men jag såg in i framtiden typ. För någon gång skulle vi allt överlista byggnadsnämnden. Jag fick inte utbyggnaden godkänd förens tredje försöket på ritning. Och då var vi riktigt ovänner. Sedan kom en vettig person ut och sa: Sätt igång! 30-11 bollandes senare ska ni veta. Och vart har du skorstenen? Jag skulle ha den mitt i huset svarade jag, skicka in bygganmälan och sätt igång. Klart du ska använda vedspisen, du har ju gjort allt riktigt med köket o allt. Jodo det hela var en konst att få ihop. Jag skulle störa landskapsbilden mitt ute i skogen. Den andra gubben satt bara tyst och hade inget att tillägga ens, han förstod inte ens varför han var med när jag hade eget vatten och brunn. Jag var tvungen att göra det innan dom tog i bygglovet, besiktigat och klart. Som är ytterligare en story, miljönämnden fick bilderna hur man bygger ett exemplariskt avloppsverk, Kim kunde inte betala men jag fick gå utbildning hur man bygger en trekammarbrunnanläggning med certifikat gratis med min kompis som har grävmaskin. Mina bilder skulle användas i utbildningssyfte.

Vi övriga som brukar deltaga är:  AnkiAnna, Anna i Portugal, Carita, Kraka, Ordodlaren, Paula, ToveZnoggeÅsa  Äventyret Framtiden

 

 

7 svar till “Hoppa på Tåget.”

  1. Vilket härligt inlägg med väldigt många och fina infallsvinklar. Vilken upplevelse dessutom med seglatsen. Konsten finns i blodet helt enkelt :

    Min svärmor har två verk av Bengt Lindström. Hon köpte dem när hon besökte hans ateljé i Paris.

    Önskar en god lördag nu!

  2. Fantastiska tavlor målade av dina släktingar. Du är verkligen född i en konstnärlig familj. Tavlorna är otroligt proffsiga! Å dotterns verk är charmiga och färgglada.
    Övervåningen med de fina fönstret gillas skarpt! Med tanke på alla dina ”hobbyprojekt” undrar jag bara när du hade tid att jobba;-)

  3. Jag gillar verkligen dina inlägg, du lägger ner möda och kärt besvär. Det kan man inte missa. Du har ju många konstnärliga i din familj, din släkt, riktigt fin konst i mina ögon. Din dotters dörrkonst är ljuvlig. Konstådran finns inom dig också, du kan mycket, du bara gör saker så där rakt av, du fotograferar…ja, jisses amalia…
    Tack Åke för ett jättefint inlägg!

  4. Så konst – så Åke – så fint – och så roligt – du hedrar ordet jag gav – så härligt. SÅ STORT TACK – får bli en kram på detta tycker jag 🙂

  5. Ojoj, jag vet inte var jag ska börja eller sluta! Jo med utsikten, naturens egen konst på bästa utsiktsplatsen! Det om något är verklig konst! Om jag ska nämna något här utan att det blir en följetong så vill jag passa på att beundra din dotters fina alster! Och jag inser att hon ärvt både sin mors och fars begåvning, hoppas hon använder den vidare i livet.
    Det blev så mycket konst för mig på en och samma gång så nu tog orden slut…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *