Some image

Hoppa på tåget / 7 / Rör

Tågresan fortsätter med ”Rör”, lokförare Karin styr tåget, hon hälsar oss läsare som skrivare välkommen ombord.

Och nu blir det rörigt på riktigt vill jag lova 🙂

Rör i ett hus består av både inkommande som utkommande rör, ja som vatten in och avlopp ut. Nu tänker jag bara belysa värmesystemet. 

Jag har byggt mitt hus för att värmas upp genom golvet. Det bygger på att det värmes upp med att fördelas ut i slingor genom hela huset som ligger på var 30 cm i stort sett. Så detta krävs både tid och uträkning innan man sätter ihop golvet före så att säga.

Mina första samlingsrör byggde jag själv när jag konstruerade sommarstugans första värmesystem. Förresten alla kopplingar som gängas ihop har en sk ”rör gäng” som benämning sedan urminnes tider eller de 47 åren jag stått på verkstadsgolvet och gängat rör. Ni ser här som div avluftningsventiler, strypventiler, vinklar och kopplingar. Här mäter man också temperaturen när man trimmar in systemet. Jag sätter alltid ventiler för att kunna lufta rörsystemet lättare vid igångkörning. Dom här slingorna i golvet har jag koll på nu direkt (uppskrivet i närheten) Kök 60 meter, sovrum 38 meter och hall 26 meter.

Efter några år bestämde vi oss att flytta ut hit, och då byggde jag ut 4 st rum till, så det blev 4 st slingor till. (den 1:a av 5 går in i den första slingan rör ni såg ovan) Dom rören kommer fram på motsatta sidan i bild.

Det består av ädla metaller kopparrör i mitt pannrum 🙂 Kopparrör är väldigt enkelt att handskas med.

Det är rör en hit och en dit 🙂 Man säger ofta benämning som: 25 mm rör, 10 mm, 12 mm 15 osv uppöver. Tills för x antal år sedan räknad man i tum, då blev det tex 1/2 tums rör, 3/4 tums rör 1 tums rör  osv. Ofta när man ska jobba ihop med någon rörmokare bestämmer man sig innan om man ska prata tum eller millimeter. Jag är väl sista generationen som brukar de båda. Jag har ju både äldre och yngre i min bekantskapskrets.

Man vill också att rören ska sitta snyggt och prydligt.

Under årens lopp har jag byggt om och byggt till och provat div värmekällor, men till slut så fattade jag beslutet att installera bergvärme med ett borrhål på 220 meter djupt. Här är toppen på pannas alla ihop kopplingar med rör. Vist är det en vacker syn? Jo här ser ni en manometer som är in gängad i sitt rör för att mäta trycket i systemet med en tryckventil överst. Ni ser att ventilen (i silver) är benämnd med 3/4 rör gäng.

Ventilation rör och för utgående rökrör för vedspisen hade jag också kravet på då jag byggde ut, men det var bara att diskutera med sotarmästaren hur jag skulle bygga det hela. Jag hade hit sotarmästaren för råd och anvisningar, allt låg på golvet så jag visade alla rör hur jag tänkt mig. Det är ju även han som besiktigar, när han åkt hem kom jag på en detalj så jag ringde upp honom och frågade om vart sätter jag rensluckorna? Då svarade han: Du det där kan du så bra så välj platserna själv och hur många. 2 av luckorna (med handtag) på rören syns här. 

Inuti här (välisolerade) sitter utgående rökrör från vedspisen och centralutsugets utsugningsrör som är fördelat från kök, badrum och tvättstuga. Det är lite rörigt med kablarna från nätverket till vänster, jag håller på att byta ut och ska optimera bergvärmepumpens nätverks översikt. Det syntes lite på en kabelränna i den förra bilden hur jag öppnat den för att komma åt att dra nätverkskablarna snyggt. Men min nacke/kropp sätter för tillfälligt stopp för dessa akrobatiska övningar. Jobba uppåt går absolut inte. Ni ser verktygslådan står orörd sedan länge instucken vid golvet.

Det hela på utsidan över nocken (skorstenen), det högra röret är ventilationsröret för utgående och det vänstra är skorstensröret, här syns det kanske lite dåligt för jag har monterat på en sk rökgasfläkt, jag kör fläkten vid lågtryck eller vid dåligt väder för att få fyr på brasan bättre och snabbare, när det hela är varmt slåg jag av fläkten. 

Det senaste rören blev till då jag byggde ut för en matsal, givetvis med golvvärme. Samtidigt drog jag mycket styrning för el i detta utrymme (dolt i väggen). Som ni ser styr jag ut 26 grader till golvet vid denna tidpunkt, thermometer sitter på röret för utgående värme. Inkommande och utgående vatten shuntas vid kopparören, detta är köpts färdigt och har ”bara” skruvats ihop. Så denna ”lilla” pryl har ett x antal rörkopplingar 🙂 13 st kanske…  

Här sitter ”rörmokaren” och övervakar det hela när jag öppnar luckan i väggen 🙂

…hur många meter rör man satt/byggt satt totalt i huset vågar jag inte ens tänka på… från egen brun till utgående avlopp… enda jag kommer på nu är att skorstensröret är 6 meter totalt högt. 

Det är fler som löst biljett, förutom lokföraren Karin från Äventyret Framtiden:

20 svar till “Hoppa på tåget / 7 / Rör”

  1. Det var verkligen ett rörigt inlägg 🙂 Tror inte jag sett så mycket rör på en gång. Det blev en ordentlig variation på färger, böjar och funktioner. Bra tolkat!

    • Tack Anna! Det gick liksom inte att sluta att berätta om mina rör. Eftersom det är ombyggt till en fjärde gång vart det lite rörigare.

    • Tack T! Det har bara blivit så av farten… du vet har man jobbat inom industrin i hela sitt liv. Eller har man slagit yxan i båten får man ro som…

  2. Vilken imponerande installation och jag förstår direkt att du är en expert inom området. Själv hade jag bara rört till det kan jag säga 😀

    Trevlig lördag!

  3. Jisses Åke, det här var ju rena drömmen för dig. OM någon kan rör så är det tydligen du som kan det. Rör är vackert, kopparrör i all synnerhet. Imponerande inlägg! Bergvärme installerade vi också i vårt gamla hus på Åland, efter att ha haft oljeeldning där. Så mycket bättre det blev, så mycket enklare. 3 hål a 150 meter borrade bergbrunnsmästaren åt oss med tanke på storlek på huset. Djupare än så kunde han inte gå, för då kunde ev. grundvattnet äventyras, vi bodde för nära havet…Så det blev 3 hål…
    Tack för ett informativt och vackert inlägg. Rörmokaren är ju bara för ljuvlig, pälskling som hon är!

    • Tack! Jo en behövde bara gå in i pannrummet och beskåda typ. Värmen är en sådan viktig detalj så man vill övervaka det till 100%. Vist är det intressant det här med att borra i berg. Jag bor nära havet, men detta är en vulkanö så har ligger berget nästan i dagen…bergsborraren kom fram med en näve stendamm och sa att jag hade haft rätt om vilket djup berget låg på. Borrade nämligen egen vattenbrunn när vi flyttade ut hit.

  4. Hahaha! Bara en kille kan lägga upp ett sådant ”tekniskt” inlägg. Är ju som du vet helt nollställd vad gäller rör i den formen som du visar, men kopparrör har vi i tvättstugan. Just kopparrör vet jag är bristvara och ett väldigt ”populärt” stöldgods.
    Ja, du kan din sak. Ingen tvekan där inte. Undrar bara lite försynt hur mycket extra du fick betala för elen senast. Hoppas i alla fall att ni fick massvis med elprisstöd:-)

    • Du jag har inte sett till en enda spänn i el stöd ännu. Jag förbrukar inte så mycket el… men december gick det 4500:- i kronor räknat. Men ingen högre elförbrukning än andra vintrar vid samma tidpunkt. Det är bara att betala, du vet hur än man vänder sig har man a****t bak 🙂 Sedan kan jag kan snöa in på det tekniska för mycket ibland.

  5. Helt otroligt! Stort tack! Här var det ett riktigt genuint rörinlägg med extra allt. Här var det verkligen mycket av det mesta. Och det här med rör liksom mycet annat är du ju verkligen proffs på. Roligt att ta del av detta.
    Fint också med en lurvig och fin övervakare.

  6. Det kanske vart lite rörigt… men jag ville inte banta i något hörn liksom, det fick bli som det vart. Jo det känns tryckt med en övervakare 🙂 Hon stod ett tag och tittade in men fotografen han inte med då 🙂

  7. OJ! här var det verkligen många rör i alla möjliga former … riktigt rörigt kan man väl säga 🙂
    vilket jobb du gjort – både med rören i sig och med inlägget! Bra jobbat!
    Ha en fin söndag!

  8. Ibland är det röriga helt rörligt fast det inte är det! Jisses, jag har nu kommit till kaffekopp nummer två och en macka till för ditt inlägg är ju som ett helrör x flera – fri tolkning 🙂
    Jag älskar ju ju former och färger – och med tanke på vad hantverket, kunskaperna och genomförandet samt värmen och allt som finns i ditt hus så höjer jag hatten och blåser i flöjten – be-rör-ande rörÅke!!

  9. Rörigt värre jag känner igen det mesta och förstår hyfsat okey vad Du har gjort
    Även vi har jordvärme och golvvärme – kanske naturligt för en rörkrökare att fixa sånt hemma?
    Bra tolkning och intressant inlägg

  10. Men nu har jag landat hos en riktig rör-expert! Jag väljer att inte kommentera bloggtexten, för jag har inget vettigt att komma med. Däremot är jag full av beundran inför ämnet RÖR som du så fantastiskt bra fick till i ord och bild!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *