Some image

Svenska våffeldagen

Våffla med hjortronsylt och vispad grädde.

Mamma Ekström fick ett finger med.

Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för Vårfrudagen (tidigare Frue dag i Skåne) efter titeln Vår Fru för jungfru Maria. I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag.

Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att det svenskkyrkliga kyrkoårets helgdag flyttats till närliggande söndag.

Ljuset fick vara rosa ikväll.

 

 

6 svar till “Svenska våffeldagen”

  1. FUSK!!! Hahaha! Inte äkta vara, nej då, Mamma Ekströms:-))))
    Älskar våfflor, och jag måste medge att jag dreglar en aning här – trots fusket, men vi har inget våffeljärn så jag får njuta av dina bilder. Tack för dom:-)

  2. Jag körde också ekströms våfflor och naturligtvis hjortronsylt och grädde och det var gott. Dock inte lika gott som med det uråldriga våffeljärnet som vi gräddade i förr. Då tog man bort den runda plattan i vedspisen och så kunde man snurra järnet och den användes bara en gång om året och det vdär ar alldeles särskilt. Nu har jag det järnet nere vid sjön´där jag har en gammal järnspis där man kan lyfta bort den runda plattan och där passar våffeljärnet precis. Blir något helt annat och jag ska göra våfflor till sommaren på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *